Criză de hârtie igienică și săpun în școli. Elevii sunt nevoiți să vină cu ele de acasă

Elevii din Italia suferă de o adevărată criză a hârtiei igienice și a săpunului. Copiii sunt nevoiți să vină cu aceste obiecte sanitare de acasă pentru a le putea folosi.
Filip Stan
01 nov. 2023, 12:40
Criză de hârtie igienică și săpun în școli. Elevii sunt nevoiți să vină cu ele de acasă
Criză de hârtie igienică și săpun în școli. Elevii sunt nevoiți să vină cu ele de acasă

Criză de hârtie igienică și săpun în școlile din Italia. Elevii nu trebuie să uite de sulul de hârtie igienică și de săpunul pe care și-l aduc de acasă, de fiecare dată când merg la toaletă. Acest lucru se datorează faptului că în școlile în care învață nu există astfel de obiecte de igienă, fiind vorba de o adevărată criză.

Citește și: Prima hârtie igienică de lux din România, se fac liste de aşteptare: Dorian Popa și Selly au testat produsul

Criză de hârtie igienică și săpun în școli

Lipsa hârtiei igienice și a săpunului e o problemă atât de răspândită, încât a devenit un subiect popular pe TikTok, potrivit Euronews. Elevii italieni spun că trebuie să-i ceară hârtie portarului de fiecare dată când merg la toaletă și primesc doar câteva bucățele, nicidecum un sul întreg. Într-un clip postat pe platformă, doi liceeni sunt întrebați ce probleme există în sistemul de educație: „Infrastructura e învechită și se destramă, de multe ori nu este săpun în toalete, nu există hârtie igienică”, a spus o elevă.

Un alt utilizator italian de TikTok se plânge că școlile nu le respectă de multe ori drepturile, inclusiv în ceea ce privește igiena, vorbind despre săpunul și hârtia igienică în toalete, și încălzirea din clase. Radiatoarele sunt adesea oprite sau sparte în școlile italiene, ceea ce iarna duce la câte o grevă ocazională a elevilor.

„Oare există cineva care are hârtie igienică și săpun în toalete? N-am avut așa ceva nici în școala primară. În școala mea săpunul e o legendă”, răspunde altul.

Această lipsă cronică de dotări elementare a fost semnalată încă din 2016, iar ziarele britanice notau că, din cauza lipsei de fonduri, o școală primară din Italia a făcut apel la copii să vină cu hârtia igienică de acasă.

În Italia, acesta nu este un caz izolat, ci o problemă care a afectat generații întregi de elevi. În 2017, Cittadinanzattiva, o organizație nonprofit care promovează drepturile elevilor italieni, a anunțat că 47% din școlile din toată țara nu aveau hârtie igienică, iar în 64% nu exista săpun. Nu s-a schimbat mare lucru de atunci și până acum, pentru că, la începutul acestui an, 277 de părinți din orașul Ferrara au semnat o petiție prin care cer inspectoratului școlar să asigure hârtie igienică în școlile primare.

„Italia nu a investit mult în educație, de fapt, cheltuiește mai puțin decât alte țări europene. Anul acesta, cheltuiala din sectorul de educație publică a fost de 7.000 de euro per copil din grădiniță și școală primară și de până la 9.000 de euro per elev de liceu. În alte țări europene cheltuiala medie este de 10.000 de euro per elev”, a explicat Adriana Bizzarri, de la Cittadinanzattiva.

Italia urmează să acopere necesarul de finanțare din educație cu o parte din uriașul fond de ajutor de 191,5 miliarde de euro acordat de UE pentru costurile din pandemie.

„Dar vom vedea aceste rezultate abia în 2026, iar o parte din bani se vor cheltui pe lucrări de reparații a infrastructurii vechi”, a spus Bizzarri.

Deși sistemul italian de educație este subfinanțat, există școli care o duc mai rău și altele care se descurcă mai bine și le pot oferi elevilor dotările elementare de care au nevoie. Bizzarri arată că, de multe ori, școlile sunt nevoite să le ceară ajutorul părinților pentru a putea funcționa. La începutul fiecărui an școlar, în septembrie și octombrie, școlile obișnuiesc să ceară o contribuție voluntară din partea părinților, iar suma diferă de la școală la școală și nu este reglementată de către stat. Deși suma nu-i obligatorie, mulți părinți se simt nevoiți să dea bani.

„Nu există o listă oficială de prețuri. Sunt școli primare care cer 30 de euro, în timp ce la gimnaziu se cer 50 și 60 de euro. La liceu această contribuție voluntară poate fi între 100 și 180 de euro. Aceste contribuții pot fi semnificative, mai ales ținând cont că școala în Italia este gratuită pentru elevii de până la 16 ani”, continuă ea.

O profesoară care predă la o școală primară din Sardinia a declarat pentru Euronews că de multe ori cadrele didactice cheltuiesc din salariilor lor pentru a cumpăra lucruri pentru elevi. Asta în condițiile în care profesorii italieni se numără printre cei mai prost plătiți din UE. Situația s-a mai îmbunătățit, totuși, după pandemie, când conducerile școlilor au pus mai mult accent pe măsurile de respectare a igienei, cumpărând regulat produse de curățat, chiar și hârtie igienică. „Acum așteptăm să vedem cât va dura”, conchide circumspectă Bizzarri.

Citește și: Declarațiile șocante ale femeii care mănâncă zilnic hârtie igienică: „Oamenii pur și simplu nu cunosc gustul, cum se simte în gură și cât de crocantă este”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, promite aplicarea regulamentului după incidentele cu Diana Șoșoacă
MediaFlux
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!