Peste 3.000 de medicamente esențiale au dispărut din farmacii. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și spune că această situație pune în pericol viața și sănătatea bolnavilor ce aveau inclusă în schema de tratament o parte din pastilele care sunt acum de negăsit.
Citește și 13 copii au ajuns în stare gravă la spital după ce s-au intoxicat cu medicamente homeopate
Potrivit doctorului Ciuhodaru, nu doar România se confruntă cu această problemă, ci și Europa. Situația a stârnit indignare în rândul europenilor și asta deoarece dispar cele mai ieftine medicamente din farmacii.
„Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european. Din acest punct de vedere suntem pe un teren minat. În Italia, trei mii de medicamente generice, esențiale, care salvează vieți au dispărut”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.
Tudor Ciuhodaru a subliniat faptul că dispariția celor peste 3.000 de medicamente din farmacii vine pe fondul consumului foarte mare de antibiotice.
Medicul a transmis că statisticile recente arată că țara noastră se află în topul consumului de antibiotice, iar acest lucru ar putea duce la o proliferare a bacteriilor multirezistente, printre alte efecte negative. Acesta a dezvăluit că în prezent, situația este dezastruoasă încât este nevoie de măsuri urgente pentru a asigura accesul populației la medicamentele de care are nevoie pentru a-și trata bolile.
„Este prima dată când la nivel european nu mai există amoxicilina sau paracetamol. Din punctul meu de vedere situația este gravă și trebui tratată cu măsuri concrete. Vreau ca toți pacienții de la nivel european să beneficieze de aceste medicamente ieftine”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.
Executivul a adoptat, miercuri, hotărârea pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, precum şi pentru prelungirea unor termene.
Contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii şi dispozitive medicale, precum şi de medicamente, vor fi prelungite pentru următoarele trei luni prin acte adiţionale.
”La ora actuală, am finalizat etapele de dezbateri publice, negocieri şi consultări pentru viitorul Contract-cadru, care va cuprinde noutăţi importante pe toate domeniile de asistenţă medicală, dar mai ales pe asistenţa medicală primară, unde vor fi introduse noi instrumente de stimulare a serviciilor medicale de prevenţie şi de orientare a pacienţilor pentru depistarea precoce a boli şi pentru tratarea afecţiunilor ce pot fi abordate în ambulatoriu”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit News.ro.
Termenul de aplicare a prevederilor actualului Contract-cadru se prelungeşte de la 31 martie la 30 iunie a.c., conform unei Hotărâri aprobate în şedinţa Executivului de miercuri, mai arată comunicatul de de presă al Guverrului.
Prelungirea este necesară pentru asigurarea continuităţii acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate în trimestrul al II-lea, în condiţiile în care s-a stabilit, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că un nou model de Contract-cadru va fi finalizat până la sfârşitul trimestrului respectiv şi va intra în vigoare de la 1 iulie a.c, mai arată sursa citată.