Criză de seringi din cauza pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că ne-am putea confrunta cu o posibilă criză de seringi, dacă producerea lor nu urmează pe cea a vaccinurilor contra Covid-19, scrie AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel către toate ţările pentru a-şi creşte capacitatea de producţie a seringilor. ” Dacă putem să creştem capacitatea, trebuie să ştim cu cât şi când”, a precizat Lisa Hedman, consilieră principală la OMS pentru acces la medicamente şi produse de sănătate.
Potrivit unui bilanţ al AFP, mai mult de 7,25 de miliarde de doze de vaccin contra Covid-19 au fost administrate în lume, adică aproape dublu numărului de vaccinări uzual efectuate în fiecare an, crescând nevoia de seringi.
Lisa Hedman spune că o lipsă de seringi ar putea determina o întârziere a vaccinurilor de rutină şi, deci, ca acest lucru să aibă un impact asupra sănătăţii publice „pentru anii următori” dacă o generaţie de tineri nu primeşte vaccinurile normale în copilărie. Aceasta s-ar putea traduce prin reutilizarea nerecomandabilă a seringilor şi acelor, destinate a fi de unică folosinţă.
Directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a avertizat marţi că Europa se va confrunta cu o iarnă grea ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a reiterat că această regiune a devenit epicentrul pandemiei de coronavirus.
Hans Kluge a participat la deschiderea celui de-al 44-lea Congres Mondial al Spitalelor, care se desfăşoară în oraşul spaniol Barcelona. În intervenţia sa, Hans Kluge a subliniat că regiunea europeană a OMS – care include 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia şi mai multe foste republici sovietice – a înregistrat săptămâna trecută aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi că numărul total al deceselor a ajuns la aproape 1,5 milioane.
„Regiunea noastră este epicentrul pandemiei, înregistrând o creştere a transmiterii, a spitalizărilor şi a deceselor„, a adăugat directorul OMS Europa, avertizând cu privire la o” iarnă grea” pe acest continent, transmite agenţia italiană ANSA.
În acest sens, Hans Kluge a făcut apel la intensificarea vaccinării populaţiei în general, dar mai ales a personalului sanitar, pentru „a menţine virusul la distanţă”, şi a precizat că în şapte ţări din regiune mai puţin de 20% dintre angajaţii din sectorul medical sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.