Britanicii scriu despre România că este „capitala” europeană a tuberculozei, ceea ce ar putea constitui o mare problemă după ianuarie 2014, când se vor ridica restricţiile de muncă şi o mulţime de români vor lua cu asalt Regatul Unit.
În România patru persoane mor în fiecare zi din cauza tuberculozei, iar spitalele nu au cu ce să depisteze această boală, informează România TV.
Institutul Cantacuzino a sistat din iulie 2012 producţia de tuberculină, substanţă cu ajutorul căreia se efectuează testele necesare pentru depistarea celor care sunt infectaţi cu bacilii lui Koch, cei care provoacă tuberculoza.
Astfel, pentru a fi testaţi, românii au foarte puţine variante, iar acelea sunt foarte costisitoare. Tuberculina se găseşte foarte rar chiar şi în clinicile private, iar atunci este din import, ceea ce face ca testul să coste destul de mult. Totodată, cei suspecţi de TBC ar putea face o radiografie pulmonară, al cărei rezultat nu este, însă, concludent. Mai există şi un alt test, care costă, însă, peste 200 de lei şi este foarte greu accesibil, dar şi testele rapide pentru depistarea TBC, care sunt, însă, contestate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Medicii avertizează că dacă mâine ar izbucni o epidemie de TBC într-o şcoală, spre exemplu, ancheta pentru verificarea tuturor copiilor nu s-ar putea desfăşura, din cauza lipsei tuberculinei pentru efectuarea testului IDR.