Totul despre ameninţarea din Coreea de Nord: Până unde se poate ajunge.Trebuie să ne îngrijorăm?

De la testul nuclear al Coreei de Nord, tensiunea nu încetează să crească în Peninsula Coreeană, între provocările Phenianului şi răspunsurile Washingtonului şi Seului, ridicând temeri privind izbucnirea unei deflagraţii pe care lumea vrea să o creadă improbabilă. 
Iulian Tudor
06 apr. 2013, 08:01
Totul despre ameninţarea din Coreea de Nord: Până unde se poate ajunge.Trebuie să ne îngrijorăm?

De ce această creştere a tensiunilor în Coreea de Nord?, întreabă AFP, care încearcă să răspundă printr-o analiză amplă, citată de Agerpres.

Totul porneşte de la testele balistice şi nucleare efectuate de Coreea de Nord la 12 decembrie şi 12 februarie. Ca răspuns, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la 7 martie în unanimitate noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. În zilele care au precedat acest vot, regimul stalinist şi-a multiplicat avertismentele, ameninţând Seulul cu ruperea armistiţiului din 1953 şi Washingtonul cu un război termonuclear. De atunci, retorica belicoasă a Phenianului denunţată de comunitatea internaţională a continuat să se intensifice.

Pe fond, Phenianul vrea ca Statele Unite ale Americii să-i recunoască statutul de putere nucleară şi să pună capăt politicii lor de ostilitate în privinţa sa, explică Scott Snyder, analist la Consiliul pentru Relaţii Externe din SUA.

A fost alimentată criza de manevrele comune SUA-Coreea de Sud?

Exerciţiul anual Foal Eagle, care de derulează de la începutul lunii martie până la 30 aprilie între forţele americane şi sud-coreene, a fost de natură să contribuie la alimentarea tensiunii.

O componentă a acestor manevre irită în mod special Phenianul, pentru că ea simulează debarcarea unor importante forţe americane pe Peninsula Coreeană în caz de conflict.

La 8 martie, un bombardier american B-52, capabil să transporte un focos nuclear, a survolat Coreea de Sud în cadrul acestui exerciţiu. Phenianul a promis atunci o „ripostă militară viguroasă”, în cazul unui nou survol. Washingtonul, care nu vrea să se conformeze, a făcut cunoscut că de atunci au efectuat survoluri şi alte bombardiere B-52, dar mai important, au fost lansate bombardiere B-2, care nu pot fi detectate, ceea ce a fost privit ca un avertisment ferm.

În paralel, în măsura în care tensiunea a crescut, mai ales după ameninţările Phenianului de la sfârşitul lunii martie că va ataca Statele Unite ale Americii şi insulele acestora Guam şi Hawaii, Washingtonul a răspuns prin desfăşurarea unui număr simbolic de bombardiere F-22 care nu pot fi detectate, a unei baterii antirachetă în Guam şi a două distrugătoare antirachetă în Pacificul de Vest. Şi de fiecare dată a făcut publice aceste desfăşurări militare.

„Acesta nu este un regim care poate fi influenţat pur şi simplu prin cuvinte dure”, a estimat un oficial american de rang înalt, sub acoperirea anonimatului.

Care sunt capacităţile balistice nord-coreene?

Nordul, care a reuşit să pună un satelit pe orbită la 12 decembrie, nu are în acest stadiu capacitatea de a lansa o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Cei mai mulţi experţi se îndoiesc de capacitatea sa de a lovi insulele Guam sau Hawaii, dar Coreea de Sud şi Japonia sunt în raza de acţiune.

Potrivit Arms Control Association, Phenianul are capacitatea operaţională de a lansa o rachetă pe o rază de 1.300 km. Dincolo de această distanţă Nordul continuă să facă teste.

Ambele rachete desfăşurate pe coasta sa de est, de tip Musudan, ar avea o rază de acţiune teoretică de 3.000 până la 4.000 de km, dar Phenianul nu le-a testat niciodată.

Ce mijloace militare au Statele Unite în regiune?

Acestea sunt semnificative. În afară de 28.500 de militari americani desfăşuraţi în Coreea de Sud şi 50.000 în Japonia, Washingtonul menţine aproape 6.000 de oameni în Guam, unde se află o bază de bombardiere şi submarine, şi alţi 50.000 în Hawaii.

Peste patruzeci de nave ale Marinei SUA patrulează permanent în Pacific. Singura bază navală din Yokosuka, Japonia, este portul pentru ancorarea portavionului USS George Washington, a două crucişătoare şi şapte distrugătoare.
În plus, portavionului USS John Stennis şi escorta sa se află în prezent în Singapore, revenind dintr-o misiune în Golf.

Suntem în pragul unui război în Peninsula Coreeană?

„Nu suntem în prag de război, cel puţin în acest stadiu”, dă asigurări un înalt oficial american. Nimic pe teren nu sugerează o acţiune militară de amploare din partea Phenianului, potrivit Washingtonului.

Ca majoritatea observatorilor, Siegfried Hecker, profesor la Stanford University, evidenţiază lipsa de conţinut a ameninţărilor nucleare şi pune la îndoială capacităţile nord-coreenilor: „de ce ar lansa ei un atac nuclear când ştiu foarte bine că acest lucru ar avea drept rezultat devastarea ţării lor şi sfârşitul regimului?”.

Dar aceasta nu elimină riscul unei alunecări într-o confruntare limitată din partea unui „tânăr şi neexperimentat” Kim Jong-un.

Citeşte şi MAE: Am primit recomandarea Coreei de Nord de a evacua Ambasada; analizăm opţiunile

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei