În septembrie 2013, președinția ucraineană anunțase un acord preliminar de partaj al producției de gaze cu aceste două mari companii occidentale, precum și cu operatorul ucrainean Nadra Ukrainy și cu grupul român Petrom pentru sectorul Skifski în Marea Neagră, având ca obiectiv să producă între opt și zece miliarde de metri cubi de gaze anual, potrivit Agerpres.
„În ianuarie 2014, Shell a sistat negocierile privind sectorul Skifski în apele adânci ale Mării Negre. Shell spera semnarea unui contract în 2012 sau 2013, dar aceasta nu a fost posibil. Grupul a decis în consecință să-și consacre eforturile și capitalul altor proiecte în lume„, a indicat societatea într-un comunicat transmis AFP.
Într-un mesaj către AFP, ExxonMobil a afirmat că „rămâne interesat” de această licență, dar că pentru moment negocierile sunt „în stand-by din cauza circumstanțelor actuale”. Până la virajul făcut de președintele Viktor Ianukovici în noiembrie spre Moscova în detrimentul UE, Kievul căuta să-și reducă dependența de gazele rusești prin mai multe proiecte de producție, în special în domeniul gazelor de șist și cel al Shell și ExxonMobil în Marea Neagră.
CITEŞTE ŞI Barack Obama, anunţ de ultimă oră de situaţia din Ucraina
Ucraina producea gaze în largul Crimeii, dar una dintre primele decizii ale noilor autorități proruse ale peninsulei, după referendumul de duminică, a fost să naționalizeze societatea publică ucraineană Chornomornaftogaz, care exploata aceste zăcăminte și care ar putea fi alipită, potrivit mai multor media, companiei rusești Gazprom.
Shell a subliniat că decizia sa nu pune în discuție participarea la alte proiecte în Ucraina, în special explorarea în estul acestei țări, în vederea producerii gazelor de șist.