CRIZA DIN GRECIA. Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — și a propus finalizarea unui program de reforme ambițios.
„Eurogrupul a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program” se arată într-un comunicat de presă consultat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniștrii de Finanțe din zona euro vor ca Grecia să modifice Taxa pe Valoarea Adăugată și sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a crește veniturile la buget și să crească independența Oficiului național de statistică (Elstat). „Numai după implementarea legală a măsurilor menționate mai sus pot începe negocierile cu privire la un memorandum de înțelegere„, se mai arată în acest comunicat ce va fi prezentat și liderilor din zona euro care se reunesc duminică seara la Bruxelles.
Potrivit AFP, care citează un diplomat european, textul, care este încă în statul de proiect, include și propunerea Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active grecești în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autoritățile de la Atena. În schimb, în ultima versiune a documentului nu mai este inclusă și o a doua idee germană, cea referitoare la o ieșire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, însoțită de o restructurare a datoriei Greciei.
În cursul acestei seri, liderii din zona euro ar urma să preia ștafeta de la miniștrii de Finanțe pentru a decide, dacă demarează sau nu, negocierile cu Atena pentru al treilea plan de ajutor, condiție sine qua non pentru a evita ieșirea Greciei din zona euro.
Merkel: „Vom purta negocieri dure astăzi şi nu va exista un acord cu orice preţ”
Un acord de ajutorare a Greciei nu va fi încheiat cu orice preţ, declară cancelarul Angela Merkel, la sosirea la summitul zonei euro, la Bruxelles, relatează DAP în pagina electronică.
„Vom purta negocieri dure astăzi şi nu va exista un acord cu orice preţ”, afirmă Merkel, potrivit Mediafax. „Ştiu că nervii sunt întinşi la maximum, dar trebuie să ne asigurăm că avantajele sunt mai mari ca dezavantajele”, adaugă ea. Merkel spune că nu se aşteaptă la o poziţie „unanimă” cu privire la Grecia de la miniştrii Finanţelor din zona euro, care au pregătit summitul liderilor din zona euro, subliniind că s-au pierdut „încrederea” şi „fiabilitatea”.
Hollande: „Viitorul Europei este în joc”
Franţa va face totul pentru ca să se ajungă la un acord asupra unui plan de ajutorare a Greciei, declară duminică preşedintele francez Francois Hollande la sosirea la Bruxelles, la summitul liderilor din zona euro, relatează The Associated Press în pagina electronică.
„Franţa va face totul ca să se ajungă la un acord în această (duminică) noapte” cu privire la Grecia, spune el. În joc este mai mult decât viitorul Greciei, subliniază şeful statului francez. „Viitorul Europei este în joc”, avertizează el. Hollande respinge ideea unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro (Grexit). Grecia este fie înăuntrul, fie în afara zonei monedei unice, nu există altă variantă, subliniază preşedintele francez. Un Grexit ar însemna un pas înapoi pentru Europa, avertizează Hollande.
Citeşte şi Un ministru avertizează: Dacă Grecia iese din zona euro, se va produce o CATASTROFĂ
Tsipras: „Un acord este posibil duminică dacă toate părțile doresc acest lucru”
Un acord între Grecia și partenerii săi europeni este posibil duminică dacă ‘toate părțile doresc acest lucru’, a afirmat premierul grec Alexis Tsipras la sosirea la summitul zonei euro de la Bruxelles, unde se va încerca evitarea ieșirii Greciei din zona euro, transmite AFP.
”Mă aflu aici pentru a ajunge la un compromis onest, datorăm asta cetățenilor europeni. Putem ajunge în această seară la un acord dacă toate părțile doresc acest lucru’‘, a declarat Alexis Tsipras.
Premierul italian Matteo Renzi a declarat, la sosirea la summit-ul zonei euro, că „este vital atat pentru Grecia, cat si pentru Europa, sa se ajunga la un acord.”
Document Eurogrup: Ieșirea temporară a Greciei din zona euro este o opțiune
Miniștrii de finanțe din zona euro (Eurogrup) au transmis duminică liderilor statelor lor un document care evocă în mod clar opțiunea unei ‘ieșiri temporare a Greciei din zona euro’, potrivit AFP.
”În cazul eșuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situația de a i se propune negocierea rapidă a unei ieșiri temporare din zona euro, cu posibilitatea restructurării datoriei sale”, se menționează în documentul citat.
Un eventual program de asistență financiară pentru Grecia, estimat la 82-86 miliarde de euro
Un eventual nou program de asistență financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro, potrivit documentului oficial al Eurogrup transmis duminică liderilor statelor membre ale zonei euro, relatează AFP.
”Eurogrupul ia notă de faptul că un eventual program ar avea nevoie de finanțări cuprinse între 82 și 86 miliarde de euro. Eurogrupul invită instituțiile (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) să exploreze posibilitățile de reducere a acestui pachet” prin fiscalitate sau privatizări, relevă documentul citat.
Același document menționează, ca una dintre opțiunile avute în vedere, că ”în cazul eșuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situația de a i se propune negocierea rapidă a unei ieșiri temporare din zona euro, cu posibilitatea restructurării datoriei sale”.
Planul propus de zona euro este „foarte prost”, consideră guvernul grec
Documentul prezentat de miniștrii de finanțe din zona euro cu noile exigențe pentru reluarea dialogului cu Atena asupra planului de ajutorare este „foarte prost”, dar Atena încearcă să găsească soluții pentru a depăși criza, a afirmat duminică seară la Bruxelles o sursă guvernamentală elenă, citată de AFP.
„Textul în ansamblul său este foarte prost. Încercăm să găsim soluții„, a explicat această sursă în legătură cu documentul european în care este amintită opțiunea unei „ieșiri temporare” a Greciei din zona euro și consacră abandonarea parțială a suveranității în schimbul unei eventual ajutor.
Întâlnire între Tsipras, Hollande, Merkel şi Tusk
Premierul grec Alexis Tsipras s-a întâlnit duminică seara cu preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, într-o pauză a summitului de urgenţă al celor 19 lideri din zona euro.
Un oficial grec nu a oferit detalii suplimentare despre această întâlnire, la care a participat şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Summitul de duminică este dedicat exclusiv Greciei, care are nevoie disperată de un acord cu creditorii săi europeni pentru a opri imediat colapsul financiar şi o potenţială ieşire din zona euro. Însă, indiferent cum va arăta acordul la care se va ajunge, Guvernul grec va fi nevoit să impună măsuri de austeritate dure, notează AP.