Miniştrii Finanţelor din zona euro participă la o reuniune, la Bruxelles, în care analizează propunerile economice ale Guvernului grec, care speră că-i vor deschide calea către un al treilea plan de salvare a ţării de la faliment.
Ministerul german al Finanţelor ar fi propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro pe o perioadă de cinci ani, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, însă Guvernul grec a dezminţit.
UPDATE 00.30 Miniştrii Finanţelor din zona euro lucrează la o declaraţie comună prin care îndeamnă Grecia să înceapă implementarea reformelor promise cât mai curând posibil, pentru a recâştiga încredere, afirmă surse de la Bruxelles, relatează DPA în pagina electronică.
UPDATE 10.30 Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, urmând să se întâlnească din nou duminică, sub presiunea timpului. „Ne-am amânat întâlnirea şi vom continua mâine la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)”, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, după aproximativ nouă ore de negocieri „foarte dure”, în opinia unor diplomaţi, relatează DPA în pagina electronică.
UPDATE 00.25 Ministrul finlandez de finanțe, Alexander Stubb, a fost somat sâmbătă de parlamentul țării sale să negocieze o ieșire a Greciei din zona euro, a informat sâmbătă postul național de televiziune Yle, relatează Agerpres.
UPDATE 23.01 Lucrările se prelungesc mai mult decât s-a estimat. Potrivit mai multor jurnalişti aflaţi la faţa locului s-a produs un blocaj la masa negocierilor, din cauza Finlandei, care refuză să mai susţină Grecia.
UPDATE 21.45 Theodoros Mihopoulos, şeful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, neagă într-un mesaj postat pe Twitter informaţia privind propunerea de ieşire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de 5 ani.
_____________________________________________________________________________
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, ar fi propus un Grexit temporar de 5 ani, potrivit unor surse aproapiate discutiilor, citate de cotidianul The Telegraph. Oficialul german ar fi propus ca Grecia sa primeasca ajutoare umanitare in perioada de 5 ani in care ar urma sa iasa temporar din zona euro.
„Există două alternative: fie o ameliorare a propunerilor, fie un ‘Grexit’ temporar„, a declarat această sursă pentru AFP, citând un document pregătitor german în circulație, dar care nu a fost distribuit sâmbătă la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro. Potrivit FAZ, acest document a fost însă trimis altor țări din zona euro sâmbătă.
Un oficial al guvernului grec citat de Reuters a confirmat că ministrul de finanțe german Wolfgang Schauble nu a ridicat în cadrul reuniunii Eurogrupului chestiunea suspendării temporare a Greciei din zona euro.
Ministrul german de finanțe a refuzat să comenteze informația.
Documentul de o pagină scurs în media germană notează că din propunerile de reformă ale Atenei pentru a obține un nou program de ajutor lipsesc „măsuri sectoriale vitale pentru modernizarea țării, susținerea creșterii economice și dezvoltarea sustenabilă pe termen lung”, scrie ziarul.
Acesta ar fi motivul pentru care propunerile grecilor nu pot reprezenta baza pentru un nou împrumut pe trei ani, adaugă FAZ, citând acest document.
Citeşte şi Putin dă vina pe UE pentru criza din Grecia. Ce spune preşedintele Rusiei
În viziunea Ministerului de Finanțe german nu ar rămâne decât două căi de urmat. Prima dintre ele ar fi ca Grecia să-și îmbunătățească propunerile rapid și cuprinzător, cu sprijinul deplin al parlamentului grec.
Ministerul sugerează că Grecia ar trebui să transfere 50 de miliarde de euro în bunuri într-un fond care să le valorifice și să diminueze datoria țării, mai scrie FAZ.
O a doua opțiune ar fi negocierea cu Atena a unui „time-out”, adică a unei „pauze”. Această alternativă prevede ca Grecia să părăsească zona euro timp de cinci ani și restructurarea datoriei sale. Țara ar continua să rămână în UE și ar beneficia de „sprijin umanitar, tehnic și de susținere a creșterii”, mai scrie FAZ.