Criza din Grecia: Propunerile creditorilor internaţionali îi dezbină pe palamentarii eleni

Guvernul grec își susține vineri seară în fața legislativului ultimele propuneri trimise creditorilor internaționali, dar câțiva membri ai majorității parlamentare și-au exprimat nemulțumirea față de acestea într-o declarație foarte dură în care sugerează părăsirea zonei euro, transmite AFP, citată de Agerpres. 
Filip Stan
10 iul. 2015, 18:22
Criza din Grecia: Propunerile creditorilor internaţionali îi dezbină pe palamentarii eleni

‘Vă cer să susțineți efortul guvernului pentru un acord’, a spus în fața comisiei parlamentare ce examinează respectivele propuneri deputatul Dimitris Vitsas, membru al stângii radicale Syriza, condusă de premierul Alexis Tsipras.

După analiza din comisie, cei 300 de deputați greci se vor reuni pentru a mandata prin vot executivul să negocieze cu creditorii internaționali un nou acord de asistență financiară, pe baza ultimelor măsuri propuse de Tsipras. Deputatul Vitsas a recunoscut că unele dintre aceste măsuri ‘ar putea avea un efect recesiv’, dar a subliniat că reformele avute în vedere de guvern vor permite ‘atacarea problemelor cronice’ ale țării, cum ar fi corupția și clientelismul.

De altfel, majoritatea Syriza va trebui în această seară să depășească disensiunile ce ar putea să apară în timpul ședinței legislativului, din cauza faptului că măsurile propuse de Tsipras cuprind și multe concesii făcute creditorilor internaționali, deși ultima inițiativă a acestora a fost respinsă de greci prin referendum.

Într-o scrisoare publicată tot vineri, cinci membri ai Syriza, inclusiv trei deputați, au cerut executivului să ‘respingă șantajul’ creditorilor. Mai mult decât atât, ei menționează în scrisoare că dacă ‘acordul nu va cuprinde un program pentru oprirea austerității, pentru asigurarea lichidităților (în sistemul bancar) și o ștergere reală a datoriei externe, guvernul trebuie să fie pregătit să urmeze calea alternativă, aducând în discuție apartenența țării noastre la zona euro’.

Cât despre mult mediatizatul fost ministru de finanțe Yanis Varoufakis, care după ce și-a dat luni demisia este acum simplu deputat, el a anunțat că nu va participa la ședința legislativului, cerând totodată ca această absență să nu fie interpretată greșit. ‘Îl susțin deplin pe Euclid Tsakalotos (noul ministru de finanțe n.red.) în bătălia pe care o va duce la Eurogrup’, a scris Varoufakis pe Twitter, motivându-și absența din parlament prin probleme familiale.

Citeşte şi Grecia are emoţii. Atena aşteaptă cu sufletul la gură summit-ul decisiv pentru împrumutul salvator

În ceea ce privește reacția capitalelor europene în urma propunerilor lui Tsipras, aceasta a fost în general pozitivă, dar guvernul german și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, au declarat că preferă să aștepte evaluarea creditorilor înainte de a se pronunța.

Suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele greceşti

Printre propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor se numără o creștere a TVA la anumite categorii de produse și servicii, de la 13% în prezent la 23 %, suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecești, începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice, creșterea treptată a vârstei de pensionare și reforme în domeniul funcției publice, măsuri ce vizează creșterea veniturilor la buget.

Pentru produsele de bază, energie electrică și hoteluri, TVA rămâne la 13%, iar pentru medicamente și cărți la 6%. Înaintea referendumului, premierul Tsipras a cerut concetățenilor săi să voteze împotriva propunerilor creditorilor internaționali, invocând, printre altele, și faptul că aceștia au cerut creșterea prețului la energie și TVA-ului la medicamente.

În schimbul ofertei sale de a face reforme, guvernul grec cere acum creditorilor internaționali un nou ajutor financiar pe trei ani, precum și o nouă ștergere a datoriei externe a Greciei, asupra acestei ultime solicitări cancelarul german Angela Merkel pronunțându-se până în prezent ferm împotrivă.

Dacă legislativul grec va da vineri seară guvernului undă verde pentru a continua negocierile cu creditorii, Eurogrupul se va reuni sâmbătă pentru a examina propunerile guvernului de la Atena, Jeroen Dijsselbloem declarând că este posibil să se ia în aceeași zi o decizie privind un nou acord cu Grecia.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce plan avea John F. Kennedy cu România, înainte de a fi asasinat. Ar fi schimbat profund istoria țării noastre
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Oferta lunii! Mașini scoase la vânzare cu prețuri pornind de la 50 de lei
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Probleme cu biletele Oasis: O femeie plătește din greșeală 2.700 de lire pentru concert
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...