Criza din Ucraina. 8 semne că un atac rusesc asupra Ucrainei este iminent

Consolidarea militară a Rusiei în Europa de Est a determinat multe guverne, inclusiv pe cel al SUA, să ia foarte serios în calcul posibilitatea ca Ucraina să fie atacată de Kremlin, ceea ce ar duce la cea mai gravă conflagraţie de la Al Doilea Război Mondial.
Filip Stan
02 feb. 2022, 09:57
Criza din Ucraina. 8 semne că un atac rusesc asupra Ucrainei este iminent

Criza din Ucraina. Un război de asemenea amploare nu poate fi declanşat brusc, ci există indicii care arată că o astfel de acţiune este pe cale să se pună în mişcare, de la atacuri cibernetice şi bruiaj electronic, până la misiuni de recunoaştere cu drone şi atacuri ale comandourilor numite „omuleţii verzi”. Nu în ultimul rând, printre ultimele pregătiri de război sunt deplasarea şi montarea spitalelor de campanie şi a băncilor de sânge, asta pentru că lucrează cu materiale perisabile.

Până în prezent, Rusia a adunat peste 100.000 de soldați în Rusia, Belarus și în Ucraina ocupată de Rusia, iar pe zi ce trece se adună și mai multe trupe. Forțele terestre ale armatei ruse au amplasat elemente din zece armate și corpuri de armată în apropierea Ucrainei, însumând câteva mii de tancuri și vehicule de luptă de infanterie și sute de piese de artilerie, elicoptere și sisteme de apărare aeriană.

Moscova a desfășurat forțe de la o distanță de până la Vladivostok (4.000 de mile) și a investit atât de mult efort în această operațiune încât pare puțin probabil ca această forță să fi fost adunată pentru o simplă demonstrație de forță.

Dacă Rusia va decide să atace Ucraina, sunt câteva semne care ar indica iminenţa unui război, pe care Kievul trebuie să le urmărească cu atenţie, potrivit AlephNews.

Stocuri de combustibil și muniție

Desfășurarea masivă a armatei ruse la granița cu Ucraina a constat în principal în echipamente militare, pe rețelele de socializare apărând videoclipuri cu tancuri, vehicule de luptă de infanterie și chiar sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune. Însă, pentru a purta efectiv un război, Rusia va trebui să stocheze cantități uriașe de motorină și combustibil pentru aviație, precum și muniție; aceste stocuri de război nu au fost încă prepoziționate în apropierea frontierei ucrainene. În plus, Rusia nu a înființat încă spitale de campanie pe teren. Dacă videoclipurile trec de la tancurile de luptă principale la camioanele de depozitare a combustibilului și la rândurile de rezervoare de combustibil din cauciuc așezate pe câmpuri, va însemna că Putin nu doar își arată armata – el intenționează să o folosească.

Războiul cibernetic

Războiul modern nu include doar mijloace kinetice tradiționale, ci și războiul cibernetic. Este de așteptat ca hackerii militari ruși să țintească în totalitate rețelele de calculatoare din Ucraina, în special cele deținute de guvernul național, serviciile publice, instituțiile financiare și serviciile de urgență. Ucrainenii s-ar putea trezi blocați din conturile lor bancare, ar putea cădea curentul în mijlocul iernii geroase, iar sistemele informatice guvernamentale ar putea fi paralizate. Obiectivul unei astfel de piraterii ar fi demoralizarea poporului ucrainean și pierderea încrederii în guvernul lor.

Citeşte şi: Turcia a bombardat poziţii ale kurzilor din Irak VIDEO

Bruiaj GPS, Spoofing

O altă cale de atac este de a interfera cu accesul Ucrainei la Sistemul Global de Poziționare, sau GPS. Rusia are capacitatea de a bruia sau de a falsifica GPS-ul. Primul împiedică utilizatorii să primească date GPS, în timp ce al doilea face ca utilizatorii să primească date GPS false sau înșelătoare. Acest lucru ar putea îngreuna coordonarea între unitățile militare ucrainene și ar putea demoraliza și mai mult populația. Rusia utilizează proprii sateliți de poziționare, navigație și sincronizare (cunoscuți sub numele de GLONASS), astfel încât populația rusă nu ar fi afectată de intervenția în sistemul concurent.

Operațiuni cu submarine de atac

Intervenția directă a SUA și a NATO de partea Ucrainei este puțin probabilă, dar în sfera posibilităților (Ucraina nu este membră a NATO). O măsură de precauție pe care Rusia ar putea să o ia ar fi aceea de a lansa cât mai multe submarine de atac în Atlanticul de Nord în zilele dinaintea începerii unui conflict. Submarinele, cum ar fi noile submarine cu rachete de croazieră Yasen ale marinei rusești, ar putea lansa un șuvoi de rachete de croazieră de atac, rachetele care zboară la joasă înălțime urmând rute mai scurte și mai puțin previzibile către ținte din insulele britanice, Scandinavia și Europa de Vest.

În cazul în care SUA ar începe să trimită echipamente din America de Nord în Ucraina pe mare, aceleași submarine ar putea ataca convoaiele care se deplasează lent, încărcate cu vehicule militare și provizii, așa cum a făcut Marina germană în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

Războiul electronic

Trupele de război electronic ale Rusiei își vor aduce, de asemenea, formidabilele sisteme cu câteva zile înainte de un atac real, cu scopul dublu de a aduna informații și de a complica pregătirile defensive ale Ucrainei. Avioanele rusești de recunoaștere radar și de informații electronice Ilyushin Il-20 vor zbura de-a lungul graniței, scrutând adânc în Ucraina pentru a detecta forțele terestre și monitorizând traficul de comunicații guvernamentale și militare. Avioanele Beriev A-50 de avertizare timpurie aeropurtate vor monitoriza aeronavele ucrainene și ale NATO. Dispozitivele de bruiaj, cum ar fi sistemele Tiranda și Krashuka, vor interfera cu radarele și comunicațiile ucrainene și ale NATO – și chiar cu sateliții de recunoaștere radar aflați pe orbită.

Închiderea rețelelor sociale

O altă acțiune la care trebuie să ne așteptăm în săptămâna dinaintea unui atac este închiderea rețelelor sociale rusești. Rețelele sociale ale Rusiei sunt un filon bogat de informații utile împărtășite din greșeală cu restul lumii; câteva exemple ar putea include iubitele marinarilor ruși care se plâng de comenzile de ultim moment ale iubiților lor sau petroliștii ruși din Orientul Îndepărtat care se plâng că sunt transportați la mii de kilometri în cealaltă parte a țării. Aceste informații sunt utile pentru urmărirea mișcărilor militare rusești, iar Moscova nu va dori să dea nimic în vileag. Moscova va dori, de asemenea, să ia măsuri drastice asupra rețelelor de socializare pentru a controla relatările despre trivialități amicale.

Evenimente de tipul „Mici omuleți verzi”

La începutul războiului ruso-ucrainean din 2014, bărbați înarmați și misterioși, purtând măști cu cagule, s-au împrăștiat printre obiectivele din regiunea ucraineană Crimeea. „Micii omuleți verzi”, numiți astfel după culoarea uniformelor lor din Forțele Terestre ruse, au semănat confuzie în timp ce puneau rapid mâna pe obiective-cheie. Bărbații înarmați erau, de fapt, comandouri rusești.

Drone trimise în taberele de Război

În cele din urmă, dronele militare rusești cu rază scurtă de acțiune vor efectua recunoașteri de ultim moment ale pozițiilor ucrainene, adunând cât mai multe informații despre forțele și apărarea trupelor. Dronele vor acorda puțină atenție frontierei dintre cele două țări – din perspectiva Rusiei, în curând nu va mai exista niciun guvern ucrainean care să depună plângere. Rusia ar pierde câteva drone din cauza focului defensiv, dar acesta ar fi un preț mic de plătit în schimbul unor informații noi. Informațiile adunate ar continua apoi să furnizeze ținte pentru avioanele de vânătoare și de atac rusești, rachete de croazieră, rachete balistice tactice, artilerie și drone armate.

Citeşte şi: SUA au făcut anunţul care îi dă fiori lui Zelenski. „Pentagonul nu este pregătit să transfere trupe în Europa”

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Megan Fox este însărcinată! Dezvăluire plină de mister
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Trump își dezvăluie echipa de administrație: Rubio la Externe, Huckabee numit ambasador în Israel
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia