Criza din Ucraina. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina, a comunicat marţi Casa Albă, transmite Reuters.
„Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”, a comunicat preşedinţia americană.
Au început luptele în Ucraina, parlamentarii s-au baricadat în clădire VIDEO
Reuters reaminteşte că SUA au alertat 8500 de militari pentru a da încredere Alianţei confruntate cu concentrarea trupelor ruse în jurul graniţelor Ucrainei.
Marţi, un oficial american de rang înalt afirmase că decizia privind orice eventuale deplasări de forţe militare legate de criza actuală în relaţiile Rusiei cu Ucraina va reveni NATO. Jonathan Finer, adjunct al consilierului naţional pentru securitate al SUA, a arătat că alianţa va lua decizii privind modificarea situaţiei forţelor, dar acestea „sunt gata de acţiune imediat ce primesc ordin, când decide alianţa”.
Criza din Ucraina. SUA sunt pregătite să interzică exportul de tehnologie către Rusia, în cazul unui atac rus în Ucraina, ameninţă Casa Albă; America şi Europa au luat măsuri de protecţie a aprovizinării cu gaze naturale în cazul în care ruşii închid robinetul
Statele Unite sunt pregătite ca, în cazul unui atac rus în Ucraina, să interzică exportul către Rusia de tehnologie americană, a anunţat marţi un oficial de rang înalt de la Casa Albă, relatează AFP.
”Opţiunile de control al exporturilor pe care le examinăm împreună cu aliaţii noştri vor aplica o lovitură dură ambiţiilor (preşedintelui rus Vladimir) Putin de industralizare a economiei sale şi va afecta domenii care sunt importante pentru el, de exemplu inteligenţa artificială, computerele cuantice, apărarea, domeniul aerospaţial şi alte sectoare-cheie”, avertizează acest oficial.
Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au luat măsuri pentru a-şi proteja aprovizionarea cu gaze naturale a Euorpei, în cazul în care Rusia ar decide, în cazul unui conflict dexchis, să închidă robinetul, mai anunţă acest ofcial de rang înalt de la Casa Albă.
El avertizează Moscova împotriva oricărei ”instrumentalizări” a vânzărilor ruse de hidrocarburi. ”Rusia are cel puţin tot atâta nevoie de venituri din gaze naturale şi petrol cât are nevoie Europa de livrări (ruse) de energie”, subliniază el.