Criza din Ucraina. Cancelarul Olaf Scholz intenţionează să se întâlnească luni, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Marţi, el urmează să se deplaseze la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rusVladimir Putin.
Ucraina doreşte ca Scholz să anunţe un pachet de ajutor în valoare de miliarde de euro la Kiev pentru a sprijini stabilitatea economiei ucrainene, a a afirmat Andriy Melnyk, ambasadorul Ucrainei în Germania.
Guvernul german trebuie să ofere garanţii politice pentru investiţii germane în Ucraina, a spus el. În plus, a afirmat ambasadorul Ucrainei, Berlinul ar trebui să lanseze un program de reducere a ratelor dobânzilor pentru companiile ucrainene, potrivit Agerpres.
Melnyk a reiterat, de asemenea, cererea Ucrainei pentru furnizarea de arme germane şi a cerut sprijin pentru aspiraţia ţării sale de a adera la UE.
Situaţia a atins un punct „critic”, a estimat o sursă guvernamentală germană. „Îngrijorarea noastră a crescut (…). Credem că situaţia este critică, foarte periculoasă”.
Tensiunile sunt la apogeu, cu 130.000 de militari ruşi care aşteaptă la graniţa cu Ucraina.
Într-un interviu telefonic duminică seară, preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit să continue „calea diplomaţiei” şi „descurajarea” faţă de Moscova.
Zelenski l-a invitat pe Biden la Kiev. „Sunt convins că vizita dumneavostră la Kiev în următoarele zile (…) ar fi un semnal puternic şi ar contribui la stabilizarea situaţiei”, i-a declarat preşedintele ucrainean, potrivit serviciilor sale, preşedintelui american, potrivit news.ro.
Citeşte şi: Ambasadorul Rusiei în Suedia: Ne doare-n cot de sancţiunile occidentale
Washingtonul nu a făcut nicio referire la această invazie în relatarea sa după conversaţie, în timpul căreia Joe Biden a promis din nou un răspuns „rapid” al Statelor Unite, în coordonare cu aliaţii săi, în caz de atac rus.
Prim-ministrul brtianic Boris Johnson intenţionează să viziteze ţările baltice şi din nordul Europei săptămâna aceasta pentru a-şi continua eforturile diplomatice.
„Există încă o fereastră de oportunitate pentru dezescaladare şi diplomaţie, şi prim-ministrul va continua să lucreze neobosit alături de aliaţii noştri pentru a determina Rusia să se îndepărteze de abis”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
Moscova, care deja a anexat Crimeea în 2014, neagă orice intenţii agresive faţă de Ucraina, dar condiţionează reducerea tensiunilor cu o serie de exigenţe, în special asigurarea ca Ucraina să nu fie inclusă niciodată în NATO. O condiţie pe care occidentalii o consideră inacceptabilă.
Numeroase ţări occidentale şi-au rugat cetăţenii să părăsească Ucraina sau să înceapă să-şi evacueze ambasadorii. Şi compania olandeză KLM şi-a suspendat până la noi ordine zborurile către spaţiul aerian ucrainean.