Criza din Ucraina. Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările NATO încearcă să îşi sporească prezenţa în Europa de Est, ca parte a unei confruntări cu Rusia, transmite agenţia germană de presă DPA.
Scopul este de a fi gata să răspundă rapid la alerte în colaborare cu forţele italiene, precizează forţele aeriene germane, sau Luftwaffe.
”Contingentul german va fi integrat pe scară largă în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a organizaţiei de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului şi personalului”, conform sursei citate. Misiunea a fost planificată de ceva timp.
Criza din Ucraina. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri, că „oricând” se poate produce o invazie rusă în Ucraina dar „nimeni nu știe când”.
„Problema este că datorită masării de material şi de trupe oricând se poate produce o asemenea situaţie. Sunt anumite condiţii pentru o asemenea posibilitate. Nu există o dată fixă, nimeni nu ştie când se va întâmpla asta. Sigur că există mai multe scenarii, inclusiv un scenariu care înseamnă o dată destul de apropiată, dar nu există date exacte. Problema este că Ucraina nici măcar nu a mobilizat rezerviștii, deci se află într-un fel de expectativă interesantă”, a spus Vasile Dîncu.
Ministrul a adăugat că rușii nu au răspuns invitației de a inspecta scutul de la Deveselu.
„Această idee de transparență pe care a propus-o NATO pentru Federația Rusă încă nu a primit un răspuns afirmativ din partea Rusiei în ceea ce privește scutul de la Deveselu. Dacă se va accepta urmează nişte proceduri bilaterale. Va fi complicat ca Federația Rusă să accepte acest lucru. Nouă ne este simplu. Este doar un material defensiv, dar vom stabili împreună dacă va fi cazul să se facă asemenea inspecții reciproce”, a explicat acesta.
În ceea ce privește venirea de noi trupe NATO în România, Dîncu spus că „este vorba despre o decizie care va veni foarte repede”.
Criza din Ucraina. Reuters: Rusia a trimis rezerve de sânge și materiale medicale la granița cu Ucraina
Rusia a trimis rezerve de sânge și alte materiale medicale la granița cu Ucraina. Este un nou indicator-cheie al pregătirilor militare făcute de Moscova, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.
Actuali și foști oficiali americani spun că astfel de indicatori concreți, cum ar fi rezervele de sânge, sunt esențiali pentru a determina dacă Moscova este pregătită să lanseze o invazie, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar decide să facă acest lucru.
Dezvăluirea informațiilor privind rezervele de sânge de către oficiali americani care au vorbit sub protecția anonimatului dă mai multă greutate avertismentelor SUA că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă invazie a Ucrainei, în condițiile în care a masat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina.
Aceste avertismente incud o declarație a președintelui american Joe Biden că un atac rusesc este probabil și o declarație a secretarului de stat american Antony Blinken, care a spus că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei în „foarte scurt timp”.
Pentagonul a recunoscut anterior că Rusia a trimis „suport medical” în zonă. Dar dezvăluirea privind rezervele de sânge adaugă un detaliu despre care experții spun că este esențial pentru a determina pregătirea militară a Rusiei.
„Nu garantează că va avea loc un alt atac, dar nu recurgi la un atac dacă nu ai astfel de rezerve”, a spus Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta informația. Nici Casa Albă nu a comentat.