Criza din Ucraina ia amploare. Joe Biden, avertisment dur pentru Vladimir Putin: „Va fi dezastru dacă Rusia invadează Ucraina”

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Rusia va interveni în Ucraina, însă nu vrea să izbucnească un "război în toată regula". Liderul de la Casa Albă l-a avertizat pe Vladimir Putin că va plăti "scump" invadarea statului ucrainean, însă a subliniat că incursiune militară va fi abordată în mod diferit.
Filip Stan
20 ian. 2022, 19:49
Criza din Ucraina ia amploare. Joe Biden, avertisment dur pentru Vladimir Putin:

Criza din Ucraina ia amploare. Casa Albă a anunţat că orice manevră militară din partea Rusiei va determina o reacţie rapidă şi severă din partea Occidentului.

În schimb, Moscova a avertizat că aceste afirmaţii ar putea destabiliza situaţia şi mai mult. De atlfel, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de miliari în apropierea graniţei, însă a negat că plănuieşte o invazie, transmite BBC.

Preşedintele rus Vladimir a făcut o serie de solicitări Occidentului, insistând că Ucraina nu ar trebui să adere niciodată la NATO, iar Alianţa militară să renunţe la activităţile militare din Estul Europei.

„Am precizat clar că orice altă extindere a NATO către Est este inacceptabilă”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă televizate în luna decembrie, conform sursei citate.

Citeşte şi: Contre între preşedintele Ucrainei şi Joe Biden. Zelenski îi atrage atenţia şefului Casei Albe, după o gafă legată de invazia Rusiei

Motivul pentru care Vladimir Putin a mobilizat militari ruşi la graniţa cu Ucraina este deocamdată necunoscut, însă numeroşi analişti consideră că este vorba despre o tentativă de a forţa Occidentul să ia în serios solicitările Rusiei privind securitatea.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, s-a întâlnit joi cu miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi Marea Britanie pentru a coordona strategia occidentală în cazul unei potenţiale invazii în Ucraina. Anterior, ficialul american a avertizat că Rusia ar putea ataca Ucraina în scurt timp.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele american Joe Biden a subliniat că NATO va avea avea abordări diferite „în funcţie de ceea ce se întâmplă”.

„Dacă forţele ruse vor trece graniţa, consider că asta va schimba totul. (…) Rusia va fi trasă la răspundere dacă va invada (Ucraina). Depinde de cum va acţiona. Una este dacă va fi o incursiune minoră şi atunci vom fi nevoiţi să decidem ce să facem şi ce să nu facem. Dar cu ce sunt capabili să facă cu forţele militare masate la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada Ucraina.

Aliaţii şi partenerii noştri sunt pregătiţi să aplice sancţiuni dure asupra economiei ruse”, a declarat Joe Biden.

Citeşte şi: VIDEO Cum arată maşinăria de război a Rusiei, trimisă la graniţa cu Ucraina. Imaginile au stârnit amuzament pe net, „muzeul armatei din Est”

Ulterior, oficialii de la Casa Albă au venit cu clarificări privind poziţia Statelor Unite.

„Dacă forţele militare ruse vor trece graniţa ucraineană, este vorba despre o invazie şi va determina o reacţie rapidă, dură şi coordonată din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a declarat Jen Psaki, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

De cealaltă parte, Kremlinul a anunţat că orice avertisment despre consecinţe asupra Rusiei nu va contribui la diminuarea tensiunilor şi ar putea destabiliza în continuare situaţia.

Mai mult, Moscova susţine că Occidentul şi Ucraina au declanşat campanie de informare pentru a-şi acoperi propriile agresiuni. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a avertizat că acest lucru va avea „grave consecinţe asupra securităţii regionale şi globale”.

Criza din Ucraina ia amploare. Ce vrea Vladimir Putin

Preşedintele rus a susţinut că Statele Unite au încălcat un angajament făcut în 1990 potrivit căruia NATO nu se va extinde în Estul Europei. „Ne-au păcălit pur şi simplu”, a acuzat Vladimir Putin.

Potrivit BBC, există interpretări diferite asupra promisiunilor făcute lui Mihail Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice de la acea vreme. În schimb, Vladimir Putin consideră că o astfel e promisiune a fost făcută.

 

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
Playtech.ro
Legea e clară. Ce nu este obligată asociația de proprietari să facă, chiar dacă locatarii cer acest lucru UTILE
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Alex Velea și-a luat fata vitregă pe scenă. Ce relație are fiica Antoniei și a lui Castellano cu cântărețul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Detalii terifiante despre un cuplu de la ”Insula Iubirii”, sezonul 8! Pozau în cuplul ideal, dar a bătut-o cu bestialitate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Alertă de vreme severă în România. Lista județelor afectate de Cod roșu de caniculă și furtuni violente
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
MAE avertizează cu privire la starea de criză din Macedonia de Nord
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'