Criza din Ucraina ia amploare. Casa Albă a anunţat că orice manevră militară din partea Rusiei va determina o reacţie rapidă şi severă din partea Occidentului.
În schimb, Moscova a avertizat că aceste afirmaţii ar putea destabiliza situaţia şi mai mult. De atlfel, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de miliari în apropierea graniţei, însă a negat că plănuieşte o invazie, transmite BBC.
Preşedintele rus Vladimir a făcut o serie de solicitări Occidentului, insistând că Ucraina nu ar trebui să adere niciodată la NATO, iar Alianţa militară să renunţe la activităţile militare din Estul Europei.
„Am precizat clar că orice altă extindere a NATO către Est este inacceptabilă”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă televizate în luna decembrie, conform sursei citate.
Motivul pentru care Vladimir Putin a mobilizat militari ruşi la graniţa cu Ucraina este deocamdată necunoscut, însă numeroşi analişti consideră că este vorba despre o tentativă de a forţa Occidentul să ia în serios solicitările Rusiei privind securitatea.
Secretarul american de stat, Antony Blinken, s-a întâlnit joi cu miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi Marea Britanie pentru a coordona strategia occidentală în cazul unei potenţiale invazii în Ucraina. Anterior, ficialul american a avertizat că Rusia ar putea ataca Ucraina în scurt timp.
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele american Joe Biden a subliniat că NATO va avea avea abordări diferite „în funcţie de ceea ce se întâmplă”.
„Dacă forţele ruse vor trece graniţa, consider că asta va schimba totul. (…) Rusia va fi trasă la răspundere dacă va invada (Ucraina). Depinde de cum va acţiona. Una este dacă va fi o incursiune minoră şi atunci vom fi nevoiţi să decidem ce să facem şi ce să nu facem. Dar cu ce sunt capabili să facă cu forţele militare masate la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada Ucraina.
Aliaţii şi partenerii noştri sunt pregătiţi să aplice sancţiuni dure asupra economiei ruse”, a declarat Joe Biden.
Ulterior, oficialii de la Casa Albă au venit cu clarificări privind poziţia Statelor Unite.
„Dacă forţele militare ruse vor trece graniţa ucraineană, este vorba despre o invazie şi va determina o reacţie rapidă, dură şi coordonată din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a declarat Jen Psaki, un purtător de cuvânt al Casei Albe.
De cealaltă parte, Kremlinul a anunţat că orice avertisment despre consecinţe asupra Rusiei nu va contribui la diminuarea tensiunilor şi ar putea destabiliza în continuare situaţia.
Mai mult, Moscova susţine că Occidentul şi Ucraina au declanşat campanie de informare pentru a-şi acoperi propriile agresiuni. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a avertizat că acest lucru va avea „grave consecinţe asupra securităţii regionale şi globale”.
Preşedintele rus a susţinut că Statele Unite au încălcat un angajament făcut în 1990 potrivit căruia NATO nu se va extinde în Estul Europei. „Ne-au păcălit pur şi simplu”, a acuzat Vladimir Putin.
Potrivit BBC, există interpretări diferite asupra promisiunilor făcute lui Mihail Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice de la acea vreme. În schimb, Vladimir Putin consideră că o astfel e promisiune a fost făcută.