UPDATE 6.30: Opoziţia a ‘depăşit limitele’ încercând să ajungă la putere cu ajutorul străzii, iar cei vinovaţi vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP.
‘Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, şi nu pe stradă (…) Ei au depăşit limitele, chemând oamenii să pună mâna pe arme’, a declarat şeful statului într-un mesaj adresat naţiunii, în timp ce asaltul asupra manifestanţilor continuă în centrul Kievului. ‘Este o încălcare flagrantă a legii, iar cei vinovaţi vor fi trimişi în faţa justiţiei’, a continuat el.
Pe de altă parte, manifestanţi au luat cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri mai multe clădiri publice din vestul Ucrainei, printre care sediul poliţiei şi al serviciilor speciale de la Liov, şi au capturat arme dintr-o unitate militară.La Liov, bastion naţionalist situat în apropiere de frontiera cu Polonia, circa 500 de manifestanţi au aruncat cu pietre marţi seară înspre sediul administraţiei regionale, unde au intrat apoi fără să întâmpine rezistenţă. Peste 100 de manifestanţi au luat cu asalt, ulterior, sediul poliţiei regionale.
Manifestanţii au început să ridice o baricadă în faţa sediului poliţiei şi au pus pe foc la mobila scoasă din clădire.Mai târziu, au ocupat sediul local al SBU (serviciile speciale), înainte de a da foc şi distruge mai multe maşini în garajul SBU. Ulterior, au ars documente în curtea instituţiei.Aproape o sută de manifestanţi au luat cu asalt serviciul fiscal, de asemenea, fără să întâmpine rezistenţă.În regiunea Ternopil (vest), manifestanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov asupra sediului regional al poliţiei care a fost cuprins de flăcări, a anunţat poliţia locală.
La Ivano-Frankivsk, tot în vest, circa 50 de manifestanţi cu cagule pe faţă au luat cu asalt sediul administraţiei regionale pe care l-au ocupat.Autorităţile au deschis o anchetă pentru ‘asalt asupra clădirilor publice’ care prevede pedepse de până la şase ani de închisoare, a făcut cunoscut poliţia regională. La sfârşitul lunii ianuarie, manifestanţii au preluat controlul asupra majorităţii administraţiilor guvernatorilor regionali, numiţi de preşedintele Viktor Ianukovici, în vestul ţării, în mare parte favorabil opoziţiei. La fel ca în cazul primăriei Kievului, ei au eliberat recent clădirile pentru a permite punerea în aplicare a unei legi privind amnistierea manifestanţilor.
UPDATE 6.00: Autorităţile canadiene au anunţat că mai mulţi manifestanţi au pătruns marţi în Ambasada Canadei la Kiev pentru ‘a scăpa de violenţele guvernului’, exprimându-şi speranţa că aceştia vor putea părăsi clădirea fără să fie persecutaţi, transmite EFE. Directorul pe probleme de comunicare al Ministerului de Externe al Canadei, Rick Roth, a scris pe contul său de Twitter că manifestanţii care s-au refugiat în ambasadă ‘sunt paşnici şi nu au reprezentat niciun pericol pentru clădire sau personal’. ‘Ne exprimăm speranţa că aceste persoane vor putea părăsi ambasada în siguranţă, fără intimidări, arestări sau hărţuire’, a adăugat Roth. Şeful diplomaţiei de la Ottawa, John Baird, a afirmat într-un comunicat dat publicităţii înainte de intrarea manifestanţilor în ambasadă că este ‘indignat şi îngrozit de violenţa şi decesele înregistrate astăzi (marţi) la Kiev’.
‘Canada solicită tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere şi să pună capăt imediat tuturor actelor de violenţă. Niciun act de violenţă sau represiune nu va trece astăzi neobservat de guvernul Canadei şi vom acţiona împreună cu aliaţi noştri din cadrul comunităţii internaţionale pentru a en asigura că persoanele responsabile vor răspunde pentru actele lor’, a adăugat ministrul de externe.Noul val de violenţe care a izbucnit marţi la Kiev între manifestanţii antiguvernamentali şi forţele de ordine s-a soldat până în prezent cu cel puţin 16 morţi şi mai multe sute de răniţi, potrivit unor surse din rândul forţelor de ordine şi al protestatarilor.
UPDATE 4.00: Trupele de poliţie au lansat un nou asalt asupra Maidanului, piaţa centrală din Kiev, după o ploaie de grenade lacrimogene şi asurzitoare, a constatat miercuri un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului. Poliţiştii au avansat şi au ocupat poziţie în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţii, la puţin timp după ora 04.00
UPDATE 2.00: Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine asupra manifestanţilor din centrul Kievului şi cere ca aceştia să evacueze piaţa Maidan, a afirmat opozantul Vitali Kliciko după ce a fost primit de şeful statului ucrainean, citat de AFP
‘Preşedintele a spus că singura soluţie este să evacuaţi Maidanul şi să mergeţi acasă’, a declarat Kliciko prin telefon postului de televiziune Hromadske.
UPDATE 1.00: Preşedintele Traian Băsescu face apel la omologul său din Ucraina, Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă, să nu ordone reprimarea protestatarilor şi să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev.
‘Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic. Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare’, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
În comunicatul citat se mai menţionează că o soluţie la actuala criză cu care se confruntă Ucraina nu poate fi continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă, fapt ce va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor.
‘Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina’, se mai menţionează în comunicatul amintit.
UPDATE 0.30: Unul dintre liderii opoziţiei, fostul campion de box Vitali Kliciko, s-a deplasat la sediul preşedinţiei Ucrainei pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici, a anunţat marţi seară purtătoarea de cuvânt a opozantului, citată de AFP.
Update: 23:54: Procurorul General ucrainean Viktor Pşonka a avertizat că vor fi dispuse pedepse dintre „cele mai severe” pentru cei care au „condus” actele de violenţă marţi la Kiev. Pşonka a estimat că liderii opoziţiei trebuie „să-şi asume răspunderea pentru ceea ce se întâmplă”
UPDATE: 23.30: Şase poliţişti ucraineni au fost împuşcaţi marţi în ciocnirile cu protestatarii antiguvernamentali, au anunţat surse din cadrul poliţiei, ridicând la 14 numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa la Kiev, transmite Reuters.
Aproximativ 500 de opozanţi au aruncat cu pietre înspre clădirea administraţiei regionale, unde au intrat fără să întâmpine rezistenţă. Ulterior, peste o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliţie regionale
Update 23:10 Manifestanţii din Liov au luat cu asalt sediile Administraţiei şi Poliţiei. La Kiev, forţele de ordine au luat cu asalt tabăra „Maidan” a protestatarilor, potrivit BBC.
Update 21:31: Forţele de poliţie au lansat un asalt asupra pieţei Maidan, din centrul Kievului, unde trei blindate cu tunuri cu apă avansau dispersându-i pe protestatari. Manifestanţii au ripostat cu cocteiluri molotov. Mai multe corturi instalate în piaţa Maidan au ars.
Update 21:22: Apariţia tancurilor spre zona manifestanţilor a stârnit furia lor. Ei au aruncat în blindate sticle incendiare, pietre şi dispozitive explozive artizanale. Tancurile au fost prinse între baricadele solide de pietre pe care le-au ridicat manifetanţii pentru a apăra Piaţa Independenţei şi au fost incendiate de manifestanţi, militarii care le conduceau rămânând captivi în interiorul acestora.
Update 21:05 Către seară, după expirarea ultimatumul, tancurile şi alte vehicule blindate au început să iasă pe străzi, îndreptându-se către fiefurile manifestaţiilor din Kiev
Update 20:54: Aproximativ 30 de manifestanţi au ocupat din nou clădirea Primăriei din Kiev, unde au improvizat o infirmerie. Între timp, Guvernul a anunţat că traficul rutier spre Kiev va fi limitat începând de la miezul nopţii, pentru a preveni escaladarea violenţelor.
Update 20:48: Sergio Cantone, corespondentul Euronews la Kiev, a informat că a văzut, marţi, două cadavre zăcând pe strada Instituţkaia, din Kiev, părând a fi fost împuşcate.
Update 20:38: Cel puţin 20.000 de protestatari se aflau pe străzile din Kiev, marţi seara, sfidând ultimatumul dat de Guvern. Între timp, din surse medicale s-a afat că ar fi peste 150 de răniţi. O nouă reuniune a preşedintelui ţării cu opoziţia a fost programată la ora locală 23:00.
Update 20:26: Tensiunile la Kiev cresc pe măsură ce ultimatumul este aşteptat să expire. Potrivit mai multor surse, inclusiv medicale, până la această oră s-ar fi înregistrat un număr de 9 morţi. Euronews informa că între acestea se numără 5 protestatari, un membru al Partidului Regiunilor, despre care se crede că ar fi fost ucis de manifestanţii ce au pătruns în clădirea partidului, doi poliţişti şi o altă persoană despre care nu s-au dat încă amănunte.
La Kiev au izbucnit cele mai violente lupte de până acum între forţele de ordine ucrainene şi manifestanţii opoziţiei, în urma cărora cel puţin şapte persoane au fost ucise, majoritatea fiind din rândul manifestanţilor, potrivit bbc.co.uk, care a citat surse din rândul protestatarilor.
Poliţia ucraineană a făcut uz de gloanţe de cauciuc şi de grenade în încercarea de a-i opri pe protestatarii care aruncau cu pietre în forţele de ordine, în jurul clădirii Parlamentului.
Marţi după-amiază, forţele de securitate le-au dat protestatarilor un ultimatum de 2 ore, până la ora 18:00, pentru a înceta protestele lor şi a închis metroul din capitala ucraineană, ameninţându-i că în caz contrar vor interveni împotriva lor în forţă.
Schimbarea Constituţiei, mărul discordiei
Ciocnirile au reizbucnit cu ocazia dezbaterilor, în Parlamentul de la Kiev, a propunerii de schimbare a Constituţiei ţării, asemănătoare cu cea din 2004, prin care puterile preşedintelui ţării, Viktor Ianukovici s-ar reduce. Aceasta ar însemna ca Ianukovici să îşi piardă o parte din puterile lui, pe care le-a câştigat în 2010, inclusiv aceea de a-l numi pe primul ministru al ţării, precum şi pe o mare parte a miniştrilor cabinetului său. Opoziţia ucraineană a afirmat că a fost împiedicată să îşi expună proiectul său, mai scrie bbc.co.uk.
În timp ce şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton s-a declarat a fi „extrem de îngrijorată” de evoluţiile din fosta republică sovietică, cerându-le tuturor politicienilor să găsească o soluţie paşnică la criză, Rusia la rândul ei dă vina pe „conivenţa politicienilor occidentali şi a structurilor europene” şi pe refuzul acestora de a lua în considerare „acţiunile agresive ale forţelor radicale din Ucraina”, mai menţionează publicaţia britanică.
Conflictul din Ucraina a apărut în noiembrie, 2013, când preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a respins Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care ar fi deschis Ucrainei calea spre Uniunea Europeană, în favoarea menţinerii şi întăririi relaţiilor Ucrainei cu Rusia.