Mai mulţi lideri europeni se pregătesc să impună, de urgenţă, sancţiuni Kievului, după ce luptele dintre manifestanţi şi forţele de securitate, din noaptea de marţi spre miercuri, din capitala Ucrainei şi din alte centre de protest din ţară, au devenit extrem de violente, soldându-se cu cel puţin 26 de morţi peste 250 de răniţi, scrie The Guardian.
„A fost găsit un consens privind impunerea de sancţiuni oficialităţilor ucrainene”, a anunţat adjunctul ministrului polonez de Externe, Piotr Serafin. El le-a dat aceste informaţii reporterilor după ce premierul polonez, Donald Tusk, a avut consultări telefonice privind situaţia din Ucraina cu alţi lideri europeni, care sunt hotărâţi să impună această măsură.
Miniştrii de externe din câteva ţări europene merg joi la Kiev
Potrivit informaţiilor de ultimă oră, şefii diplomaţiei din Franţa, Germania şi Polonia vor merge joi dimineaţă la Kiev, înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai afacerilor externe, a anunţat miercuri ministrul francez de externe, Laurent Fabius, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Trebuie să se reia dialogul politic între opoziţie şi putere„, a declarat şeful diplomaţiei franceze, în prezenţa secretarului de stat american John Kerry. Fiecare parte „trebuie să se mobilizeze în mod paşnic pentru a reveni la dialog”, a adăugat ministrul.
Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au condamnat miercuri „acţiunile incalificabile şi inacceptabile” din Ucraina şi au dat asigurări că autorii acestora vor fi „sancţionaţi”.
Evenimentele din ultimele 24 de ore justifică decizia Uniunii Europene privind sancţiunile. Există unitate deoplină între punctele de vedere ale oamenilor cu care premierul Tusk a vorbit”, a mai precizat Serafin.
Merkel, mai puţin convinsă de eficienţa aplicării numai a sancţiunilor
Înainte de evenimentele din noaptea de marţi spre miercuri, cancelarul german Angela Merkel era mai puţin convinsă de eficienţa unor sancţiuni Ucrainei, ea privilegiind calea dialogului. Chiar dacă Merkel părea nehotărâtă, poziţia ei s-a schimbat după aceste evenimente, scrie The Guardian.”Când miniştrii de Externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, va trebui ca ei să discute despre sancţiuni specifice care vor fi impuse Ucrainei, pentru a arăta astfel că noi (UE) suntem foarte serioşi şi pentru a se relua calea dialogului. Dar… numai sancţiunile nu sunt suficiente”, a mai spus Merkel, adăugând că va fi necesar să se stea de vorbă şi cu opoziţia, şi cu guvernul şi preşedintele Ianukovici, pentru a aduce pacea în Ucraina.