Criză fără precedent de personal în HoReCa. Deficitul de forţă de muncă ajunge şi la 50% în staţiunile turistice

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România: Deficitul de forţă de muncă în HoReCa atinge şi 50% în staţiunile turistice. Peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.
Filip Stan
17 mart. 2025, 17:46
Criză fără precedent de personal în HoReCa. Deficitul de forţă de muncă ajunge şi la 50% în staţiunile turistice

Deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20 – 25% la nivel naţional, iar în oraşele turistice, în plin sezon, acesta poate ajunge chiar la 50%, măsurile legislative şi de taxare a forţei de muncă fiind un impediment.

FPIOR precizează că, în România, peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini.

Salarii mici în HoReCa, se preferă străinii plătiţi prost

„Cea mai mare provocare a industriei ospitalităţii în acest moment este lipsa de stabilitate a forţei de muncă. Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol etc.”, a afirmat preşedintele FPIOR, Valentin Şoneriu, citat în comunicat.

În opinia patronatelor din HoReCa, măsurile legislative şi taxarea forţei de muncă pot crea dificultăţi semnificative între angajatori şi angajaţi. Impozitele mari şi birocraţia complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivaţia angajaţilor. În plus, schimbările frecvente ale legislaţiei generează incertitudine şi complică gestionarea resurselor umane. De aceea, este important ca legislaţia să fie clară şi stabilă, pentru a sprijini atât angajatorii, cât şi angajaţii, şi a crea un mediu de lucru mai eficient.

Industria ospitalităţii nu îşi mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Ne plângem că nu avem mai mulţi turişti în România şi că nu avem o imagine de destinaţie de vacanţă cunoscută şi căutată în lume, dar nu luăm deloc măsuri de susţinere a acestui sector, a cărui contribuţie la PIB a depăşit 6%. Deficitul de personal afectează grav serviciile oferite turiştilor şi, implicit, întreaga economie. Avem nevoie urgentă de soluţii eficiente, de la facilităţi fiscale pentru angajatori până la accelerarea procesului de recrutare şi integrare a forţei de muncă. Dacă nu acţionăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esenţial pentru România„, transmite secretarul general al FPIOR, Corina Martin.

Citește și

Câți bani face un bucătar profesionist în România. Orlando Zaharia de la ”Chefi la Cuțite” a dezvăluit cât câștigă lunar un chef: ”Poate să câștige cât vrea el”

Federaţia solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectorului ospitalităţii, inclusiv facilităţi fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini şi politici publice care să încurajeze revenirea forţei de muncă româneşti în ţară.

Este esenţial ca statul să înţeleagă impactul economic al acestui deficit şi să colaboreze cu mediul privat pentru soluţii durabile. Industria ospitalităţii este un motor important al economiei naţionale şi trebuie susţinută corespunzător„, a adăugat Şoneriu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului 2024, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi retenţia angajaţilor.

Patronii din HORECA anunță un lanț de falimente ale unor afaceri românești. Antreprenorii cer scăderea impozitelor pe salarii

Tot INS arată că, în ianuarie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024, în timp ce media netă s-a situat la 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%. Pe ansamblu, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – de 11.437 lei, şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.877 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.292 lei) şi în hoteluri şi restaurante (3.321 lei).

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii. Federaţia are ca misiune reprezentarea membrilor în relaţia cu autorităţile centrale, protejarea şi promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel naţional şi internaţional.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți