Criză fără precedent în România, de Crăciun. Pesta porcină africană i-a îngenuncheat pe crescătorii de porci. Numărul mare de cazuri i-a determinat pe români să renunţe să mai crească animale. Astfel că anul acesta de Crăciun, românii vor fi nevoiţi să cumpere carne de porc din supermarket, la preţuri mult mai mari decât până acum.
Pesta porcină africană nu este singura problemă pe care o au crescătorii de porci. Conform noilor reguli, cei care nu reuşesc să-şi înregistreze la DSVSA exploataţiile nu mai pot creşte în gospodărie mai mult de 5 porci.
„Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei în viu, asta înseamnă 21 lei în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?
La noi în localitate s-a raportat un singur focar de pestă porcină, dar lumea a tăiat pe capete peste tot, a vândut, cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată, au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă. Oamenii n-au mai raportat, pentru că nu au toţi porcii crotaliaţi şi nu primeau despăgubiri. De scăpat, nu mai scăpăm“, spune un fermier, potrivit Adevărul.
O altă problemă cu care s-ar putea confrunta românii de Crăciun este legată de decoraţiunile specifice sărbătorilor de iarnă. Anul acesta vom fi nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunare, din cauza problemelor existente la fabricile din China.
Producătorii din orașul Yiwu din China, cel mai mare centru mondial pentru fabricarea de reni de plastic, beculeţe şi alte decoraţiuni, sunt afectaţi de o criză de materii prime care le majorează costurile de producţie.
Pe lângă costurile de producție pentru vestitele decorațiuni de crăciun, o altă problemă o reprezintă și transportul acestora, care înregistrează întârzieri până la rafturile magazinelor din Occident, scrie Bloomerg.
„Sunt atât de stresată, încât nu mai pot dormi. Ar trebui să fie ceva grozav că primim mai multe comenzi decât anul trecut dar sunt atât de multe incertitudini care încetinesc procesul de livrare şi nu pot să fac nimic”, spune Lou Ting, proprietara unei fabrici care produce ornamente de Crăciun.
Precizăm faptul că Yiwu este responsabil pentru 80% dintre produsele de Crăciun, în valoare de 6,1 miliarde de dolari, pe care China le exportă anual și este un exemplu al provocărilor cu care se confruntă producătorii şi retailerii din întreaga lume pe măsură ce se apropie de sfârşitul unui nou an marcat de perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.