CRIZĂ fără precedent la Oslo. De ce a ajuns capitala Norvegiei să importe GUNOI

Oslo este unul dintre cele mai importante locuri de reciclare din Europa, energia cu care este alimentată capitala Norvegiei fiind obţinută din arderea deşeurilor. Acum, însă, autorităţile sunt nevoite să importe gunoi pentru a asigura necesarul energetic al oraşului.
Romania TV
30 apr. 2013, 15:16
CRIZĂ fără precedent la Oslo. De ce a ajuns capitala Norvegiei să importe GUNOI

Capitala Norvegiei a ajuns să importe gunoi. O parte vine din Anglia, o parte din Irlanda iar altă parte din ţări vecine ca Suedia. Are chiar proiecte pe piaţa americană, relatează The New York Times.

„Aş dori să preiau ceva gunoi din SUA”, a declarat pentru cotidianul menţionat Pal Mikkelsen, care anul trecut a fost directorul general al Agenţiei de transformare a deşeurilor în energie din Oslo, iar în prezent conduce o instalaţie de generare de energie din gunoi.

Oslo, un loc de reciclare, unde aproximativ jumătate din oraş şi cele mai multe şcoli sunt încălzite prin arderea de gunoaie – gunoi menajer, deşeuri industriale, chiar şi deşeuri toxice şi periculoase din spitale şi confiscări de droguri – are o problemă: a rămas literalmente în pană de gunoi de ars.

CITEŞTE ŞI: Bucureştiul, capitala gunoaielor VIDEO

Problema nu este unică la Oslo, un oraş de 1,4 milioane de locuitori. În Europa de Nord, unde practica arderii gunoiului pentru a genera căldură şi electricitate a explodat în ultimele decenii, cererea de gunoi depăşeşte cu mult oferta. „Europa de Nord are o capacitate de generare imensă”, a declarat Mikkelsen,

Cu toate acestea, populaţia pretenţioasă a Europei de Nord produce doar aproximativ 150 de milioane de tone de deşeuri pe an, a spus el, mult prea puţin pentru a alimenta instalaţiile de incinerare care pot procesa peste 700 de milioane de tone. „Suedezii continuă să construiască mai multe instalaţii, la fel ca Austria şi Germania”, a adăugat Mikkelsen.

Stockholmul a devenit un concurent atât de mare încât a reuşit chiar să convingă unele municipalităţi norvegiene să îi livreze deşeuri. Tone de gunoi sunt transportate cu nave şi camioane din regiuni care au un exces spre altele care au capacitatea de a arde şi produce energie.

„Există o piaţă europeană a deşeurilor – este o marfă”, a afirmat Hege Rooth Olbergsveen, înalt consilier la programul de recuperare a deşeurilor din Oslo, adăugând: „Este o piaţă în creştere”.

Şi britanicii sunt interesaţi, deşi nu sunt mari jucători în industria transformării gunoaielor în energie. O companie cu sediul în Yorkshire, care se ocupa de colectarea gunoiului pentru oraşe cum ar fi Leeds, în nordul Angliei, transportă acum 1.000 de tone de gunoi pe lună, o parte mergând şi spre ţări din Europa de Nord, inclusiv Norvegia, potrivit Donnei Cox, purtătoare de cuvânt a primăriei din Leeds. Un impozit britanic privind depozitele face însă să fie mai ieftin să trimiţi gunoiul în locuri cum ar fi Oslo. „Ne ajută la reducerea costurilor taxei de depozitare”, a scris Cox într-un e-mail pentru New York Times.

Pentru unii, ar putea părea bizar ca Oslo să recurgă la importarea gunoiului pentru a produce energie. Norvegia se numără printre cele 10 ţări cele mai mari exportatoare de petrol şi gaze din lume, are rezerve de cărbune abundente şi o reţea de peste 1.100 de hidrocentrale în munţii bogaţi in ape. Cu toate acestea, Mikkelsen spune că arderea gunoiului a fost „un joc de energie din surse regenerabile, pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili”.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
„Circ mediatic”! Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce a câștigat procesul cu Anamaria Prodan: Are de primit zeci de mii de lei
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!