Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, anunţă că Garda de Mediu a controlat toate primăriile de sector din Capitală, dar şi firmele de salubritate care au contracte cu acestea, în urma verificărilor constatându-se că unele firme de salubritate nu au autorizaţie de mediu, iar două dintre acestea nu au trasabilitatea deşeurilor.
„Primăria trebuia să găsească operator, operatorul este salubristul. Am amendat şi Primăria şi salubristul în urma controalelor avute. Am refăcut chiar controlul, ca să nu existe suspiciuni cumva. Am controlat şi alte primării ale Bucureştiului, toate şase le-am controlat şi toţi şase salubriştii. Unii dintre salubriştii aceştia nu au autorizaţie de mediu, doi dintre aceşti salubrişti nu au trasabilitatea deşeurilor, le iau, dar unde le duc?”, a afirmat Octavian Berceanu, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24.
Clotilde Armand, lovitură devastatoare în scandalul gunoaielor. Primăria Sectorului 1, executată silit să plătească datoriile către Romprest. Decizia definitivă a instanţei
El a menţionat că Primăria Capitalei trebuia să aibă un plan municipal de gestionare a deşeurilor, care timp de mai mulţi ani nu s-a făcut. Planul ar fi trebuit să prevadă cantitatea de deşeuri ridicată din sectoare, care sunt capacităţile de sortare şi depozitare, care sunt zonele în economie în care pot fi valorificate deşeurile. El susţine că la nivelul Capitalei nu există „sortatori dimensionaţi” pentru cantitatea de deşeuri ridicată, dar şi că nu este implementat principiul „plăteşti pe cât arunci”.
„Acum este un plan care e în etape, în dezbatere publică cred că e acum”, a adăugat Berceanu. Şeful Gărzii Naţionale de Mediu susţine că Garda de Mediu are „limitări” în ceea ce priveşte posibilitatea de intervenţie în relaţia dintre firmele de salubritate şi primării.
„Noi avem limite foarte mari, nu ne putem mişca pentru că nu ăsta a fost obiectivul creării Gărzii de Mediu acum nu ştiu câţi ani, în 2013, sunt limitat ca şi unelte în acest conflict, dau amenzi. (…) Eu trec în fiecare zi prin Sectorul 1, m-am săturat să văd, m-am săturat efectiv”, a afirmat Berceanu.
Colţ de rai, sufocat de gunoaie. Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost transformat într-o mare de PET-uri. Imagini revoltătoare FOTO
Octavian Berceanu afirmă că voluntarii care au curăţat deşeurile de pe lacul Beliş, din Parcul Natural Apuseni, nu au primit ajutor de la primărie: Primăria a pus mâinile pe piept şi a spus: foarte frumos, ne place, mai veniţi pe la noi!. E inadmisibil
Octavian Berceanu a afirmat, marţi seară, într-o emisiune televizată, că primăria localităţii Fântânele a fost înştiinţată cu trei săptămâni înainte de acţiunea de ecologizare, de către activiştii de mediu, care au cerut ajutorul autorităţilor locale pentru igienizarea lacului Beliş din Parcul Natural Apuseni, însă autorităţile locale nu s-au implicat cu nimic în acţiunea în urma căreia au fost colectaţi 3.500 de saci cu deşeuri.
„Doar că Primăria nu a făcut nimic să-i ajute. Oamenii ăştia s-au chinuit să strângă la nivel naţional nişte bani să facă igienizarea locaţiei respective. Absolut deloc nu au vrut să-i ajute, e ruşinos! Oamenii ăştia s-au chinuit să strângă bani, să cumpere saci, să se deplaseze, să se organizeze, au adus bani de acasă ca să facă lucrul ăsta, să igienizeze locul respectiv, iar primăria a stat imună la orice emoţie venită din partea a sute de voluntari care au ajutat acolo. Nu găseşti ceva similar în Europa, nu am auzit să se întâmple ceva similar în Europa, o primărie înconjurată de sute de voluntari care vin să facă curat pe teritoriul tău, cu ONG-uri, cu oameni care scot bani din buzunar – puteau să meargă oriunde în weekend-ul ăla, oriunde şi au venit să facă curat – iar Primăria a pus mâinile pe piept şi a spus: «foarte frumos, ne place, mai veniţi pe la noi!». E inadmisibil aşa ceva”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu, la Digi 24.