UPDATE 21:26 Viceprim-ministrul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat la JAI mandatul încredințat de președintele Iohannis și de premierul Ponta, care prevede că România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranți de către Comisia Europeană.
UPDATE 20:39: Ceilalți 120.000 de solicitanți de azil, pentru preluarea cărora CE a propus cote obligatorii săptămâna trecută, miniștrii de interne nu au ajuns încă la un acord.
UPDATE 20:33: Această relocalizare se desfășoară pe o bază voluntară, țările UE angajându-se până în prezent să preia 32.256 de solicitanți de azil din cei 40.000 care ar trebui transferați până la sfârșitul anului.
UPDATE 20:25: Miniștrii de Interne din UE au dat luni aprobarea finală pentru transferul în următorii doi ani a 40.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia spre alte țări din blocul comunitar.
„Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne a adoptat o decizie care permite stabilirea unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale de care sa beneficieze Italia si Grecia”, informeaza un comunicat oficial.
„Decizia prevede instituirea unui mecanism temporar si exceptional de relocare spre alte tari, in urmatorii doi ani, a refugiatilor ajunsi in Italia si Grecia. Mecanismul se va aplica persoanelor aflate in nevoie evidenta de protectie internationala care au ajuns sau ajung pe teritoriile Italiei si Greciei”, precizeaza comunicatul, informează ziare.com.
Consiliul European a stabilit in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40.000 de persoane. Tarile care vor participa la acest mecanism vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat.
In cadrul acestei scheme initiale de relocare, Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari.