Banii vor fi folosiți pentru a finanța supravegherea graniței cu Croația, îmbunătățirea condițiilor de primire pentru solicitanții de azil și suplimentarea cu 7.500 a locurilor disponibile, precizează un comunicat al reprezentanței Comisiei Europene în Slovenia.
O parte a acestei sume va acoperi costurile implicate de trimiterea de polițiști din alte state ale Uniunii Europene în ajutorul colegilor lor sloveni.
Sosirea migranților în Slovenia, pe ruta balcanică, s-a accelerat după ce Ungaria și-a închis frontiera sudică pe 16 octombrie, direcționând valul de peste 150.000 de oameni spre vest.
Slovenia, țară cu numai 2 milioane de locuitori, afirmă că nu dispune de resurse suficiente pentru a face față unui val migrator de asemenea amploare.
Potrivit ministrului de interne Vesna Gyorkos Znidar, costul primirii migranților a ajuns la 770.000 de euro pe zi.
Luna trecută, la mini-summitul desfășurat la Bruxelles, lideri din zece state comunitare și din zona Balcanilor au convenit un plan în 17 puncte vizând împărțirea poverii celei mai mari crize migratorii în Europa ultimelor decenii.
Statele UE s-au angajat, între altele, să trimită 400 de polițiști de frontieră în Slovenia, al cărei prim-ministru Miro Cerar a avertizat că actuala criză ar putea aprinde noi conflicte între fostele republici iugoslave, după cele care au marcat separarea lor în anii 1990.
Vineri, premierul slovac Robert Fico, citat de agenția oficială TASR, a anunțat că țara sa a trimis în Slovenia 20 de polițiști, dotați cu întreg echipamentul necesar și care vor fi desfășurați la granița sloveno-croată.