Legea respectivă ar urma să fie adoptată marți de Parlamentul sloven. În prezent, intervenția armatei este limitată la o asistență logistică.
”Fluxul de migranți în ultimele trei zile ne depășește întreaga capacitate de a-l gestiona. Acest amendament va permite să li se încredințeze soldaților sarcini suplimentare, în circumstanțe specifice și cu acordul parlamentului”, a indicat guvernul de la Ljubljana, într-un comunicat dat publicității după o reuniune de urgență.
Autoritățile slovene au declarat că nu pot asigura trecerea a mai mult de 2.500 de migranți pe zi, în timp ce fluxul zilnic este cuprins între 5.000 și 10.000 de persoane.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Tensiunile cresc pe măsură ce RUTA BALCANICĂ a migranţilor înregistrează blocaje
”Nu este vorba despre o stare de urgență și despre introducerea unei condiții extraordinare, ci despre consolidarea controlului la graniță. Slovenia trebuie să reacționeze în contextul în care Croația refuză să colaboreze pentru a gestiona criza migranților”, a explicat premierul sloven Miro Cerar pentru postul național de radio.
Autoritățile slovene au anunțat că luni au intrat în țară peste 8.000 de migranți veniți dinspre Croația, dintre care numai 2.000 și-au putut continua călătoria spre Austria. Ljubljana a acuzat autoritățile austriece că nu permit decât intrarea unui număr limitat de imigranți, critici respinse însă de Viena.
Ungaria a anunțat luni că va menține închise granițele cu Serbia și Croația atât timp cât consideră că este necesar. Închiderea graniței ungaro-croate, survenită vineri noaptea, a mutat presiunea migratorie la frontiera dintre Croația și Slovenia.