La rândul său, premierul Zoran Milanovic a declarat că țara sa nu poate accepta și nici nu va mai accepta povara imigranților și a recunoscut că autoritățile croate nu pot controla afluxul de migranți. Milanovic a adăugat că a venit momentul ca țara sa să abordeze altfel problema imigranților, ceea ce premierul croat a numit ‘Planul B’ și care presupune ca autoritățile de la Zagreb să nu mai înregistreze și nici să nu mai ofere găzduire imigranților.
Totodată, Milanovic a avertizat Uniunea Europeană că țara sa nu are de gând să devină un ‘hotspot’ pentru migranți. Un „hotspot” este un centru de primire și triere finanțat de Uniunea Europeană, creat în țările de sosire pentru a înregistra și identifica imigranții. Trierea se face între persoanele care s-ar încadra în statutul de refugiat și imigranții economici ilegali, condamnați să se întoarcă în țările de origine.
Croația a închis joi șapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia după pătrunderea masivă a migranților din Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul țării vecine. Traficul a fost închis la punctele de trecere a frontierei Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina și Erdut. Doar punctul de trecere de la Bajakovo, precum și autostrada Belgrad-Zagreb, au rămas deschise, relatează EFE. Peste 11.000 de migranți au trecut în ultimele două zile granița croată venind din Serbia.
Peste 11.000 de migranți au trecut în ultimele două zile granița croată venind din Serbia, după ce Ungaria și-a închis frontiera cu Serbia.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Un tren cu imigranţi a fost blocat la graniţa Sloveniei cu Croaţia