‘Este o problemă europeană, nu doar una a țărilor din sudul Europei. Avem o responsabilitate comună pentru a o rezolva și voi solicita la summitul de astăzi o mobilizare a tuturor eforturilor’, a declarat, potrivit agenției EFE, președintele Consiliului European, Donald Tusk, înaintea reuniunii pe care convocat-o după ce un trauler cu refugiați s-a scufundat sâmbăta trecută, provocând peste 800 de victime.
Conform proiectului planului de măsuri consultat de agenția DPA, liderii europeni ar urma să convină cel puțin dublarea fondurilor alocate operațiunilor maritime Triton și Poseidon de supraveghere a frontierelor maritime ale Mediteranei.
De asemenea, inițierea unor operațiuni de distrugere a ambarcațiunilor folosite de traficanți figurează pe lista de măsuri preconizate, dar acest punct poate stârni controverse. Astfel, unele capitale europene par să favorizeze ideea concentrării mai degrabă pe salvarea refugiaților decât pe împiedicarea acestora de a ajunge în Europa.
În schimb, cei care nu sprijină o asemenea abordare avertizează că acțiunile de salvare a refugiaților vor avea ca efect încurajarea acestora și a traficanților de a porni în călători clandestine și riscante. ‘Dacă Europa salvează vieți, atunci ea de fapt încurajează (…) este un fel de invitație’, iar ‘Europa are limitele ei’, a declarat agenției DPA un diplomat european sub acoperirea anonimatului, informează Agerpres.
Pe de altă parte, o operațiune militară de distrugere a respectivelor ambarcațiuni necesită numeroase clarificări, cum ar fi dacă ea are nevoie de un mandat din partea ONU. De asemenea, este dificil de pus în practică, întrucât ar urma să se desfășoare în apele teritoriale ale Libiei, țară unde războiul civil a condus la eliminarea autorității statale și care a devenit astfel punctul de plecare către Europa al celor mai mulți dintre imigranții clandestini proveniți și din alte state ale Africii de Nord și Orientului Mijlociu.
Printre inițiativele ce ar putea fie abordate la summit se mai numără și inițierea de acțiuni de cooperare cu țările de proveniență și de tranzit a refugiaților pentru a opri fluxul acestora din urmă către Europa și repatrierea lor. O altă idee ce a fost evocată este crearea de tabere masive de refugiați în Africa de Nord, unde cei care doresc să emigreze în Europa vor putea depune cereri de azil ce ar urma să fie ulterior analizate de statele europene, iar cei acceptați ar putea fi distribuiți între statele membre ale blocului comunitar pe baza unor cote.
Peste 25.000 de astfel de refugiați au ajuns în Italia de la începutul acestui an traversând Marea Mediterană, flux ce s-a intensificat în ultimele zile ca urmare a vremii favorabile. Potrivit unui raport difuzat miercuri de organizația Amnesty International, din 23 de refugiați care se aventurează într-o astfel de călătorie, unul își pierde viața în urma naufragierii ambarcațiunilor folosite de traficanți.