”Intenționez să îi scriu premierului Orban pentru a cere versiunea finală a textelor de lege adoptate în contextul crizei migrației”, pentru a verifica dacă aceste dispoziții sunt compatibile cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a anunțat într-un comunicat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland.
Acesta s-a declarat în special ”preocupat” de reformele ce permit guvernului de la Budapesta să declare stare de urgență din cauza imigrației masive.
Ungaria a adoptat noi măsuri pentru a limita fluxul de migranți, închizând marți întreaga sa frontieră cu Serbia. Conform noii legislații intrate în vigoare marți, la ora 00.00, orice trecere a gardului de sârmă ghimpată ridicat de-a lungul celor 175 de kilometri ai frontierei cu Serbia este pasibilă de pedepse de 3 ani de închisoare. De asemenea, Ungaria a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria şi-a închis spaţiul aerian de-a lungul frontierei cu Serbia
”Voi cere garanții ca, în cazul declarării ‘stării de criză’, Ungaria să rămână atașată respectării obligațiilor care îi revin în virtutea Convenției Europene a Drepturilor Omului”, a adăugat Jagland.
Consiliul Europei are 47 de state membre, dintre care cele 28 de state ale Uniunii Europene, dar și Turcia și Rusia.