Croația a activat mecanismul de protecție civilă al UE pentru a face față crizei refugiaților
Europa se confruntă cu cea mai puternică mișcare de populație de după Al Doilea Război Mondial, aproape 700.000 de migranți și solicitanți de azil sosind în acest an din Orientul Mijlociu, majoritatea din Siria devastată de război.
Zeci de mii dintre ei au traversat Balcanii de Vest pentru a ajunge din Turcia în țări europene înstărite, precum Germania și Suedia, punând presiune asupra autorităților din țările de tranzit, care nu dispun de resurse suficiente.
Luni, Comisia Europeană a anunțat că Zagrebul a activat mecanismul de protecție civilă al UE, înființat pentru ca statele membre și unele state candidate să poată solicita ajutor în situații de urgență.
„Croația a solicitat sprijin material precum corturi de iarnă, paturi, pături, saltele și echipament sanitar”, a precizat executivul UE într-un comunicat.
Ruta migrației din Balcanii de Vest pleacă din Turcia, continuă în Grecia și Macedonia, trecând apoi prin Serbia, Croația și Slovenia în drum spre Austria.
Slovenia, țara cel mai greu lovită dintre statele balcanice din cauza suprafeței sale reduse, a activat mecanismul de protecție civilă al UE la 22 octombrie. De asemenea, Cehia și Ungaria au solicitat ajutor în baza mecanismului.
Cererea Croației urmează după reuniunea extraordinară a 11 lideri din state UE și non-UE de duminică, cu prilejul căreia aceștia s-au angajat să controleze mai strâns fluxul de migranți de pe teritoriile lor și să pregătească adăposturi, în contextul temerilor că oamenii ar putea muri de frig odată cu venirea iernii.
Potrivit datelor poliției de luni, Croația a procesat 256.255 de migranți de la jumătatea lui septembrie și până duminică la miezul nopții.
Înainte de 16 septembrie, majoritatea migranților treceau în Austria din Ungaria, care și-a închis însă frontiera c