„Cehia și Slovacia ar putea crea un coridor feroviar pentru refugiații sirieni care se duc din Ungaria în Germania, dacă Berlinul și Budapesta se pun de acord asupra acestui lucru”, a declarat ministrul ceh de interne, Milan Chovanec, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac.
Întâlnirea lor a avut loc în marja unui summit al premierilor din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) consacrat crizei imigrației. Aceste țări par relativ reticente față de primirea de imigranți și în special față de cotele obligatorii propuse de Comisia Europeană și sprijinite de Germania. „Vom lăsa aceste trenuri să treacă, fără a-i controla suplimentar pe imigranți, doar îi vom escorta, cu asistența poliției”, a adăugat ministrul ceh.
Chovanec a precizat că Ungaria trebuie în acest caz „să garanteze că este vorba cu adevărat de sirieni”, reamintind în acest context de existența unui trafic de pașapoarte false din Siria, aflată în plin război civil.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Al treilea val de imigranţi a evadat din gara Bicske
Ministrul slovac, Robert Kalinak, a evidențiat de asemenea necesitatea unui acord corespunzător între Germania, unde își doresc să ajungă cei mai mulți dintre imigranți, și Ungaria, care se confruntă în prezent cu un aflux de imigranți fără precedent.
Cei doi miniștri au profitat de ocazie pentru a reafirma respingerea de către țările lor a principiului cotelor automate de repartizare a imigranților între țările Uniunii Europene.
Ministerul de Interne din Cehia a anunțat încă de miercuri că imigranții sirieni care au cerut anterior azil în Ungaria nu vor mai fi reținuți în mod sistematic în centrele pentru refugiați cehe, ceea ce le va permite să ajungă mai rapid în Germania.