CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat luni experții.
Filip Stan
21 sept. 2015, 05:43
CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

Avertismentul intervine în timp ce Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri creșterea de copii apatrizi în Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetățenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucură cei mai mulți oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei trăiesc de multe ori în sărăcie, fără acces la educație și servicii medicale.

Un raport ENS, care analizează legislația națională în 47 de țări europene, afirmă că legile greșite și procedurile de înregistrare a nașterii fac ca mii de copii să crească apatrizi pe continent, notează Reuters, citată de Agerpes.

Raportul subliniază de asemenea îngrijorarea asupra riscului de copii apatrizi născuți în exil de refugiați sirieni. „Copii încă se nasc apatrizi în Europa din mai multe motive, dar criza actuală a migrației subliniază urgența pentru țările europene de a-și reforma legislația națională și procedurile de înregistrare a nașterii pentru a se asigura că niciun copil nu va rămâne apatrid”, declară coautoarea raportului Laura van Waas.
   
Peste 470.000 de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au ajuns în Europa în acest an. În jur de jumătate se crede că sunt refugiați din războiul sirian.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria a acceptat tranzitul migranţilor VULNERABILI din Croaţia
   
Van Waas a spus că documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse în timpul războiului, exacerbând provocările în înregistrarea nașterilor de copii născuți în exil, în special în țările vecine Siriei. Problemele sunt agravate în cazuri în care tatăl este absent sau a fost ucis pentru că legile discriminatorii siriene nu dau dreptul mamelor să-și treacă cetățenia copiilor lor.
   
Se estimează că aproximativ 60.000 de copii s-au născut deja în exil în țara membră a Consiliului Europei Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni. ENS face apel la toate țările din Europa să înlăture lacunele pentru ca orice copil născut pe teritoriul lor să poată dobândi cetățenie și să nu rămână apatrid.
   
Raportul arată că deși toate țările europene au semnat unul sau mai multe tratate internaționale ce stabilesc dreptul oricărui copil la o cetățenie, doar jumătate au încorporat pe deplin aceste obligații în legislația internă. Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se încadrează într-o inițiativă majoră a ONU lansată anul trecut și care urmărește eradicarea situației apatrizilor într-un deceniu.
   
La nivel mondial, Națiunile Unite estimează că 10 milioane de oameni nu au cetățenie și un copil se naște apatrid la fiecare 10 minute.
   
Cele mai mari populații apatride în Europa provin din destrămarea Uniunii Sovietice. Copii continuă să se nască din părinți apatrizi care nu au reușit să dobândească o cetățenie după dezintegrarea blocului la începutul anilor 1990. De exemplu, există în jur de 7.800 de copii apatrizi în Letonia. Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare în special pentru membrii comunității rome, mulți dintre ei continuând să se confrunte cu obstacole în dobândirea cetățeniei.
   
În alta parte în Europa problema este adesea legată de migrație, dar nimeni nu știe câți copii apatrizi sunt acolo în total, în parte pentru că unele țări nu reușesc să facă o diferență clară între copii apatrizi și cei de „naționalitate necunoscută”. Germania are peste 9.000 de copii și adolescenți de „naționalitate necunoscută”. Raportul subliniază de asemenea în legătură cu apatrizii noile riscuri reprezentate de adopțiile transfrontaliere și mamele-surogat, adaugă Reuters.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH