CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat luni experții.
Filip Stan
21 sept. 2015, 05:43
CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

Avertismentul intervine în timp ce Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri creșterea de copii apatrizi în Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetățenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucură cei mai mulți oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei trăiesc de multe ori în sărăcie, fără acces la educație și servicii medicale.

Un raport ENS, care analizează legislația națională în 47 de țări europene, afirmă că legile greșite și procedurile de înregistrare a nașterii fac ca mii de copii să crească apatrizi pe continent, notează Reuters, citată de Agerpes.

Raportul subliniază de asemenea îngrijorarea asupra riscului de copii apatrizi născuți în exil de refugiați sirieni. „Copii încă se nasc apatrizi în Europa din mai multe motive, dar criza actuală a migrației subliniază urgența pentru țările europene de a-și reforma legislația națională și procedurile de înregistrare a nașterii pentru a se asigura că niciun copil nu va rămâne apatrid”, declară coautoarea raportului Laura van Waas.
   
Peste 470.000 de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au ajuns în Europa în acest an. În jur de jumătate se crede că sunt refugiați din războiul sirian.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria a acceptat tranzitul migranţilor VULNERABILI din Croaţia
   
Van Waas a spus că documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse în timpul războiului, exacerbând provocările în înregistrarea nașterilor de copii născuți în exil, în special în țările vecine Siriei. Problemele sunt agravate în cazuri în care tatăl este absent sau a fost ucis pentru că legile discriminatorii siriene nu dau dreptul mamelor să-și treacă cetățenia copiilor lor.
   
Se estimează că aproximativ 60.000 de copii s-au născut deja în exil în țara membră a Consiliului Europei Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni. ENS face apel la toate țările din Europa să înlăture lacunele pentru ca orice copil născut pe teritoriul lor să poată dobândi cetățenie și să nu rămână apatrid.
   
Raportul arată că deși toate țările europene au semnat unul sau mai multe tratate internaționale ce stabilesc dreptul oricărui copil la o cetățenie, doar jumătate au încorporat pe deplin aceste obligații în legislația internă. Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se încadrează într-o inițiativă majoră a ONU lansată anul trecut și care urmărește eradicarea situației apatrizilor într-un deceniu.
   
La nivel mondial, Națiunile Unite estimează că 10 milioane de oameni nu au cetățenie și un copil se naște apatrid la fiecare 10 minute.
   
Cele mai mari populații apatride în Europa provin din destrămarea Uniunii Sovietice. Copii continuă să se nască din părinți apatrizi care nu au reușit să dobândească o cetățenie după dezintegrarea blocului la începutul anilor 1990. De exemplu, există în jur de 7.800 de copii apatrizi în Letonia. Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare în special pentru membrii comunității rome, mulți dintre ei continuând să se confrunte cu obstacole în dobândirea cetățeniei.
   
În alta parte în Europa problema este adesea legată de migrație, dar nimeni nu știe câți copii apatrizi sunt acolo în total, în parte pentru că unele țări nu reușesc să facă o diferență clară între copii apatrizi și cei de „naționalitate necunoscută”. Germania are peste 9.000 de copii și adolescenți de „naționalitate necunoscută”. Raportul subliniază de asemenea în legătură cu apatrizii noile riscuri reprezentate de adopțiile transfrontaliere și mamele-surogat, adaugă Reuters.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este obligatoriu să trimiteți acest act semestrial. Modelul oficial al documentului
Capital.ro
Rămân cu permisul suspendat 3 luni. Șoferii nu pot cere analize. Legea nu le mai permite
Playtech.ro
Documentul pe care toți chelnerii și vânzătorii din România vor avea dreptul să ți-l ceară. E lege acum
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Accident grav pe A2: patru autoturisme și un autotren implicate, 18 persoane afectate
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'