CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat luni experții.
Filip Stan
21 sept. 2015, 05:43
CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

Avertismentul intervine în timp ce Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri creșterea de copii apatrizi în Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetățenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucură cei mai mulți oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei trăiesc de multe ori în sărăcie, fără acces la educație și servicii medicale.

Un raport ENS, care analizează legislația națională în 47 de țări europene, afirmă că legile greșite și procedurile de înregistrare a nașterii fac ca mii de copii să crească apatrizi pe continent, notează Reuters, citată de Agerpes.

Raportul subliniază de asemenea îngrijorarea asupra riscului de copii apatrizi născuți în exil de refugiați sirieni. „Copii încă se nasc apatrizi în Europa din mai multe motive, dar criza actuală a migrației subliniază urgența pentru țările europene de a-și reforma legislația națională și procedurile de înregistrare a nașterii pentru a se asigura că niciun copil nu va rămâne apatrid”, declară coautoarea raportului Laura van Waas.
   
Peste 470.000 de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au ajuns în Europa în acest an. În jur de jumătate se crede că sunt refugiați din războiul sirian.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria a acceptat tranzitul migranţilor VULNERABILI din Croaţia
   
Van Waas a spus că documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse în timpul războiului, exacerbând provocările în înregistrarea nașterilor de copii născuți în exil, în special în țările vecine Siriei. Problemele sunt agravate în cazuri în care tatăl este absent sau a fost ucis pentru că legile discriminatorii siriene nu dau dreptul mamelor să-și treacă cetățenia copiilor lor.
   
Se estimează că aproximativ 60.000 de copii s-au născut deja în exil în țara membră a Consiliului Europei Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni. ENS face apel la toate țările din Europa să înlăture lacunele pentru ca orice copil născut pe teritoriul lor să poată dobândi cetățenie și să nu rămână apatrid.
   
Raportul arată că deși toate țările europene au semnat unul sau mai multe tratate internaționale ce stabilesc dreptul oricărui copil la o cetățenie, doar jumătate au încorporat pe deplin aceste obligații în legislația internă. Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se încadrează într-o inițiativă majoră a ONU lansată anul trecut și care urmărește eradicarea situației apatrizilor într-un deceniu.
   
La nivel mondial, Națiunile Unite estimează că 10 milioane de oameni nu au cetățenie și un copil se naște apatrid la fiecare 10 minute.
   
Cele mai mari populații apatride în Europa provin din destrămarea Uniunii Sovietice. Copii continuă să se nască din părinți apatrizi care nu au reușit să dobândească o cetățenie după dezintegrarea blocului la începutul anilor 1990. De exemplu, există în jur de 7.800 de copii apatrizi în Letonia. Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare în special pentru membrii comunității rome, mulți dintre ei continuând să se confrunte cu obstacole în dobândirea cetățeniei.
   
În alta parte în Europa problema este adesea legată de migrație, dar nimeni nu știe câți copii apatrizi sunt acolo în total, în parte pentru că unele țări nu reușesc să facă o diferență clară între copii apatrizi și cei de „naționalitate necunoscută”. Germania are peste 9.000 de copii și adolescenți de „naționalitate necunoscută”. Raportul subliniază de asemenea în legătură cu apatrizii noile riscuri reprezentate de adopțiile transfrontaliere și mamele-surogat, adaugă Reuters.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan