CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

CRIZA IMIGRANŢILOR. Criza refugiaților în Europa riscă să creeze o nouă generație de copii apatrizi dacă țările nu înlătură lacunele din legislația lor națională, au avertizat luni experții.
Filip Stan
21 sept. 2015, 05:43
CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa riscă să creeze o generaţie de copii apatrizi

Avertismentul intervine în timp ce Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri creșterea de copii apatrizi în Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetățenie.

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucură cei mai mulți oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei trăiesc de multe ori în sărăcie, fără acces la educație și servicii medicale.

Un raport ENS, care analizează legislația națională în 47 de țări europene, afirmă că legile greșite și procedurile de înregistrare a nașterii fac ca mii de copii să crească apatrizi pe continent, notează Reuters, citată de Agerpes.

Raportul subliniază de asemenea îngrijorarea asupra riscului de copii apatrizi născuți în exil de refugiați sirieni. „Copii încă se nasc apatrizi în Europa din mai multe motive, dar criza actuală a migrației subliniază urgența pentru țările europene de a-și reforma legislația națională și procedurile de înregistrare a nașterii pentru a se asigura că niciun copil nu va rămâne apatrid”, declară coautoarea raportului Laura van Waas.
   
Peste 470.000 de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au ajuns în Europa în acest an. În jur de jumătate se crede că sunt refugiați din războiul sirian.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria a acceptat tranzitul migranţilor VULNERABILI din Croaţia
   
Van Waas a spus că documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse în timpul războiului, exacerbând provocările în înregistrarea nașterilor de copii născuți în exil, în special în țările vecine Siriei. Problemele sunt agravate în cazuri în care tatăl este absent sau a fost ucis pentru că legile discriminatorii siriene nu dau dreptul mamelor să-și treacă cetățenia copiilor lor.
   
Se estimează că aproximativ 60.000 de copii s-au născut deja în exil în țara membră a Consiliului Europei Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni. ENS face apel la toate țările din Europa să înlăture lacunele pentru ca orice copil născut pe teritoriul lor să poată dobândi cetățenie și să nu rămână apatrid.
   
Raportul arată că deși toate țările europene au semnat unul sau mai multe tratate internaționale ce stabilesc dreptul oricărui copil la o cetățenie, doar jumătate au încorporat pe deplin aceste obligații în legislația internă. Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se încadrează într-o inițiativă majoră a ONU lansată anul trecut și care urmărește eradicarea situației apatrizilor într-un deceniu.
   
La nivel mondial, Națiunile Unite estimează că 10 milioane de oameni nu au cetățenie și un copil se naște apatrid la fiecare 10 minute.
   
Cele mai mari populații apatride în Europa provin din destrămarea Uniunii Sovietice. Copii continuă să se nască din părinți apatrizi care nu au reușit să dobândească o cetățenie după dezintegrarea blocului la începutul anilor 1990. De exemplu, există în jur de 7.800 de copii apatrizi în Letonia. Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare în special pentru membrii comunității rome, mulți dintre ei continuând să se confrunte cu obstacole în dobândirea cetățeniei.
   
În alta parte în Europa problema este adesea legată de migrație, dar nimeni nu știe câți copii apatrizi sunt acolo în total, în parte pentru că unele țări nu reușesc să facă o diferență clară între copii apatrizi și cei de „naționalitate necunoscută”. Germania are peste 9.000 de copii și adolescenți de „naționalitate necunoscută”. Raportul subliniază de asemenea în legătură cu apatrizii noile riscuri reprezentate de adopțiile transfrontaliere și mamele-surogat, adaugă Reuters.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 14:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Primele rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar putea fi motivul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Poliția din București investighează filmările europarlamentarei Diana Șoșoacă din cabina de vot
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy