Germania, Franța și Italia insistă cu cotele obligatorii de refugiați și cer revizuirea regulilor privind azilul. Aceste solicitări apar într-un document convenit de miniștrii de externe italian, Paolo Gentiloni, german, Frank-Walter Steinmeier și francez, Laurent Fabius, se menționează într-un comunicat difuzat de MAE italian.
‘În fața agravării dramei migratorii la care asistăm zilele acestea, miniștrii de externe din Italia, Germania și Franța au semnat un document amplu în care cer un răspuns european puternic în fața crizei’, se arată în text. În documentul semnat ‘se subliniază că, având în vedere limitările și deficiențele dovedite clar de actualul sistem european de reguli în materie de azil create cu 25 de ani în urmă, se impune revizuirea și actualizarea lor’, mai anunță MAE italian.
În comunicat se menționează de asemenea că ‘cei trei miniștri au subliniat necesitatea de a se ajunge la un acord asupra distribuirii echitabile a refugiaților’ sosiți în Uniunea Europeană. Se insistă astfel cu controversata propunere a repartizării refugiaților prin cote obligatorii între statele membre ale UE, inițiativă ce nu a putut fi adoptată la Consiliul European din luna iunie întrucât mai multe țări, în special din Europa de Est, au respins-o. De altfel, potrivit presei, șefii de guvern din statele Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Polonia) își vor reafirma la reuniunea lor ce se va desfășura vineri la Praga opoziția față de ideea cotelor obligatorii de refugiați, potrivit Agerpres.
În încheierea textului difuzat de MAE italian se precizează că textul convenit de cei trei miniștri a fost trimis șefei diplomației europene, Federica Mogherini, împreună cu cererea ca solicitările conținute să fie discutate la reuniunea informală a miniștrilor europeni de externe, care va avea loc pe 4 și 5 septembrie la Luxemburg.
Potrivit ultimelor date publicate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), numărul refugiaților veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia care au reușit de la începutul acestui an să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană a trecut de 350.000.