Controalele la granița austriacă au fost introduse în septembrie, în contextul în care peste 10.000 de migranți și refugiați intrau zilnic în Germania.
Cei mai mulți dintre aceștia — sirieni, irakieni sau afgani — fugeau din zone de război. Cea mai mare parte realizaseră periculoasa traversare a Mării Egee, din Turcia spre Grecia, înainte de a urca pe ruta balcanică spre Europa Occidentală.
Anul trecut, Germania a primit peste 1,1 milioane de migranți. Thomas de Maizičre a reamintit că numărul solicitanților de azil a scăzut semnificativ după ce Austria și alte țări situate de-a lungul rutei Balcanilor și-au închis granițele în februarie. Recent, el a estimat că 140 de refugiați mai intră zilnic în țara sa.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR: Centrele pentru refugiaţi din Germania – aproape goale
Luni a intrat în vigoare un acord încheiat pe 18 martie între Uniunea Europeană și Ankara, în mare parte inspirat de cancelarul german, Angela Merkel.
Acordul prevede retrimiterea în Turcia a tuturor migranților intrați ilegal în Grecia, începând cu 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanții de azil sirieni. Acordul stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. , citat de AFP.