CRIZA IMIGRANŢILOR din Europa aminteşte de evenimentele ce au urmat Nopţii de Cristal

CRIZA IMIGRANŢILOR. În 1939, America îşi închidea frontierele în faţa unui pachebot pe care se aflau 908 evrei refugiaţi şi care au fost nevoiţi să se întoarcă în Europa, sub regimul nazist. În prezent, o dată cu afluxul imigranţilor din ţări unde terorismul este în ascensiune, scenariul din 1939 s-ar putea repeta şi în Europa asaltată de fugari disperaţi, în căutarea unui adăpost şi a unei o vieţi mai bune pe Bătrânul Continent.
Sânziana Stancu
04 sept. 2015, 07:30
CRIZA IMIGRANŢILOR din Europa aminteşte de evenimentele ce au urmat Nopţii de Cristal

CRIZA IMIGRANŢILOR. În data de 13 mai 1939, pachebotul german transatlantic Saint-Louis, pornea către America din Portul Hamburg. La bordul navei erau 937 de pasageri, cei mai mulţi dintre ei fiind evrei germani care se refugiau de frica celui de-al Treilea Reich.

Cu câteva luni înainte de fuga lor avusese loc aşa-numita Noapte de Cristal, ce a durat din 9 până în 13 noiembrie 1938 şi a fost provocată de un atentat comis pe 7 noiembrie, la Paris, de adolescentul polonez de origine evreiască Herschel Grynszpan, soldat cu moartea diplomatului german Ernst von Rath. În urma acestui pogrom de câteva zile, sute de evrei au fost asasinaţi de nazişti, eveniment ce a marcat declanşarea Holocaustului în Europa. 

De frică, unii dintre evreii care scăpaseră cu viaţă de furia naziştilor au strâns banii necesari pentru a lua o viză şi a se refugia în America, unde sperau că îşi vor face o viaţă mai bună.

Citeşte şi Aurescu: Împărţirea cotelor de migranţi NU e SUFICIENTĂ. E important să tratăm SURSA problemei refugiaţilor

Din nefericire însă, când pachebotul pe care se aflau a ajuns în port, la Havana, autorităţile cubaneze nu le-au permis debarcarea pe insulă. Ostilă evreilor, „ţara se afla şi în recesiune economică, iar populaţiei cubaneze nu-i plăcea numărul relativ mare de refugiaţi care erau percepuţi ca fiind o potenţială concurenţă pentru şi aşa puţinele locuri de muncă” din Cuba. Numai 29 dintre evreii care au vrut să vină în Cuba primiseră autorizaţie să rămână în această ţară. 

Cote de refugiaţi

După ce a plecat din Havana, pachebotul cu refugiaţi şi-a încercat norocul şi în Statele Unite. Nava mergea atât de aproape de coastele Floridei, încât pasagerii puteau vedea luminile din Miami. Atunci a fost trimisă o telegramă preşedintelui Franklin Roosevelt, prin care refugiaţii îi solicitau acordarea de azil. Niciodată acea telegramă nu a primit vreun răspuns din partea lui.

După acest episod, presa americană a făcut cunoscută pe larg situaţia critică a pasagerilor de pe pachebot. Dar Legea Imigraţiei din 1924 din SUA limita numărul de refugiaţi care urma să fie admis în fiecare an. Or, în vara anului 1939, cota de imigraţi fusese deja atinsă.

Citeşte şi Criza refugiaţilor: Ungaria trimite imigranţii economici înapoi în ţările din care au intrat pe teritoriul său

Chiar dacă americanii condamnau politica regimului nazist şi erau indignaţi de aceasta şi de soarta imigranţilor, mai presus de acestea susţineau politica internă referitoare la restricţiile de imigraţie. Criza economică din 1929 trimisese milioane de americani în şomaj, iar venirea imigranţilor era privită ca fiind o ameninţare şi pentru ultimele locuri de muncă disponibile.

Amintiri ruşinoase

Pachebotul a făcut cale întoarsă spre Europa aflată sub regimul nazist. Mulţi dintre pasageri au fost victimele lagărelor în care au dispărut familii întregi, între care şi una care fusese pe feribot şi murise în lagărul de la Auschwitz. 

Amintirea tuturor membrilor acelei familii a fost imortalizată într-o fotografie ce a fost denumită „amintirea ruşinoasă de pe pachebotul Saint-Louis” şi a fost reprodusă în muzeele holocaustului din toată lumea. 

Citeşte şi Criza imigranţilor: Budapesta vorbeşte despre pericolul unui CALIFAT EUROPEAN UNIT

Această fotografie ne aminteşte de ceea ce se întâmplă acum, de situaţia critică din Europa care este asaltată de mii şi mii de imigranţi care vin zilnic pe Bătrânul Continent. Mediterana a devenit un cimitir marin, unde, din 2000 şi până în prezent şi-au pierdut viaţa peste 30.000 de imigranţi călătorind în ambarcaţiuni care s-au scufundat în mare.

Ţările europene care îi primesc pe fugari par a fi depăşite de acest aflux de imigranţi care încep să inflameze spiritele în Europa. Opinia publică oscilează între bunăvoinţă utopică şi xenofobie mai mult sau mai puţin manifestă, între resemnare şi revoltă în faţa unor valuri de fugari ce au plecat, teoretic, de teama conflictelor, dar nu se ştie exact câţi dintre aceştia au avut motive reale pentru a se refugia şi câţi pot fi de rea credinţă şi, mai rău, dacă şi câţi din rândul fugarilor ar putea fi terorişti.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Semnele care arată fără dubii. Ai telefonul ascultat
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Sindicatele amenință cu proteste din cauza Ordonanței ‘trenuleț’
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă