‘Așteptăm un angajament ferm al UE împotriva soluțiilor excepționale (luate de) anumite țări, care ar putea avea consecințe ireversibile pentru Tratatul Schengen, precum și angajamentul Comisiei de revizuire a Tratatului de la Dublin’, a declarat Gentiloni la sfârșitul unei întrevederi cu omologul său grec Nikos Kotzias. ‘Acțiunile unilaterale ar putea conduce la prăbușirea (spațiului) Schengen’, a mai spus el.
Comisia Europeană consideră că soluția pentru stoparea fluxului de migranți este înăsprirea controalelor la frontierele sale externe și, pentru aceasta, a cerut Greciei, principala intrare a migranților în Europa, să remedieze în termen de trei luni ‘deficiențele grave” în gestionarea primirii și înregistrării migranților.
În cazul în care Grecia nu-și îndeplinește obligațiile, Uniunea Europeană ar putea activa o măsură inedită a Tratatului Schengen care vizează restabilirea controalelor la frontiere de către una sau mai multe țări pentru o perioadă de șase luni ce poate fi prelungită până la maximum doi ani, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ungaria se pregăteşte să ridice un GARD la graniţa cu România
Ministrul italian a subliniat că pe lângă sarcina gestionării fluxului de migranți, Grecia ca și Italia, primele țări în care ajung migranții, se ocupă și de gestionarea solicitărilor de azil, care ar trebui să fie ‘o problemă europeană’.
Paolo Gentiloni a subliniat de asemenea că reglementările Tratatului de la Dublin, care prevăd că primei țări gazdă îi revine sarcina de a examina solicitările de azil, ar trebui „actualizate”. ‘Tratatul a fost semnat în urmă cu 20 de ani, când Europa nu se confrunta cu fenomene ca cele de azi’, a subliniat el.
La rândul său Nikos Kotzias a criticat ‘acțiunile unilaterale’ ale anumitor țări europene care au ales să-și închidă granițele. „Aceste acțiuni (…) vor conduce la fragmentarea Europei’, a avertizat el.