Update 12: 04 Preşedintele CE a avertizat că, în curând, va veni iarna, iar soarta refugiaţilor nu va fi încă rezolvată până nu se va rezolva acordarea azilului pentru migranţii din Europa. „Vreţi cu adevărat să vedeţi oameni dormind în gară, la Budapesta sau în corturi în Kos”, a întrebat Juncker, ţinând să sublinieze că este „hotărât în favoarea acordării de locuri de muncă solicitanţilor de azil care vor să munceacă până le sunt procesate cererile lor” de azil, considerând că „munca este o chestiune de demnitate”.
UPDATE: 11:25 Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel către țările membre ale Uniunii Europene de a ajunge săptămâna viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiați sosiți în Grecia, Italia și Ungaria, transmite AFP.
Șeful executivului comunitar susține că va oferi un răspuns ”rapid, hotărât și cuprinzător la criza refugiaților”. El a mai spus că această criză, cauzată de ”război, teroare și instabilitate în vecinătatea noastră”, este inclusă pe prima poziție pe lista de priorități ale președintelui CE, care mai cuprinde economia, situația din Ucraina, schimbările climatice și negocierile cu Marea Britanie privind rămânerea țării în Uniunea Europeană.
Şeful Executivului european a mai informat, citând date publicateb de ONU, că peste 380.000 de migranți și refugiați au sosit în Europa traversând Marea Mediterană anul acesta începând din luna ianuarie şi 2.850 au murit în drumul lor spre continentul european – cei mai mulţi dintre ei pe apă, dar şi în alte circumstanţe, din cauza modalităţilor ilegale de transport.
Jean Claude Juncker: Problema imigranţilor nu se rezolvă împingând înapoi bărcile cu migranţii
Statele membre ale UE se confruntă la ora actuală cu cel mai mare aflux de refugiaţi şi imigranţi de după cel de-al Doilea Război Mondial, dar numai unele dintre acetea poartă mare parte a acestei poveri.
„Împingând bărcile cu imigranţi înapoi. Dând foc taberelor de refugiaţi sau închizând ochi la oamenii săraci şi lipsiţi de ajutor… Aceasta nu este Europa„, a afirmat, sugestiv, şeful Executivului comunitar.
Juncker a vorbit şi despre ”mecanismul de relocare de urgență” pentru a redistribui mai repede şi eficient solicitanţii de azil care tind să se concentreze doar în câteva ţări, între care lider este Germania – aceasta fiind şi ţara cu cea mai mare cotă de solicitanții de azil până la ora actuală. Presiuni ale migranţilor se fac şi asupra Italiei, Greciei și Ungariei care au deja mecanisme permanente pentru gestionarea unor crize ca acestea.
Ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă săptămâna viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiați sosiți în Grecia, Italia și Ungaria, a reamintit preşedintele CE. Pe de altă parte, Juncker a anunțat că CE va lua măsuri contra statelor membre care nu pun în aplicare regulile UE privind azilul. ”Este o chestiune de credibilitate ca statele membre să implementeze și să respecte legile europene și internaționale convenite”, a explicat Juncker.