Europa se confruntă cu cel mai mare flux de imigranţi după cel de-al Doilea Război Mondial. Mii de sirieni şi afgani fug din ţările de origine, devastate de războaie, precum Siria şi Afganistan, riscându-şi vieţile în călătorii periculoase pentru a ajunge în state occidentale.
„Fenomenul migraţiei în afara şi în interiorul Uniunii Europene a luat proporţii fără precedent”, a precizat preşedinţia luxemburgheză a UE într-un comunicat.
La reuniunea de urgenţă din data de 14 septembrie discuţiile se vor concentra pe procedurile de repatriere a imigranţilor în cazul respingerii solicitărilor de azil, pe cooperarea cu ţări terţe şi pe măsuri de prevenire a traficului de imigranţi, se arată în comunicat.
Citeşte şi Austria a întărit controalele la frontierele estice, blocaje rutiere la graniţa ungară
Anterior, miniştrii de Interne din Germania, Franţa şi Marea Britanie au cerut, într-un comunicat comun, o reuniune de urgenţă privind criza refugiaţilor în următoarele două săptămâni.
„Nu mai avem timp de pierdut. Situaţia curentă cere acţiune imediată şi solidaritate în Europa”, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care, alături de omologii săi francez şi britanic, Bernard Cazeneuve şi, respectiv, Theresa May, a solicitat întocmirea unei liste la nivelul UE cu „ţări de origine sigure”, care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care emigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic.
În plus, reprezentanţii celor mai mari state membre UE au cerut înfiinţarea unor centre în Grecia şi Italia, unde autorităţile să ia amprentele imigranţilor şi să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului, au precizat miniştrii.