Referitor la perspectivele soluționării crizei imigranților care iau drumul Europei, Zaharova a subliniat că ‘Rusia se ocupă de această problemă, inclusiv pe platforme de discuții internaționale’. ‘Suntem deschiși dialogului cu partenerii europeni, care ne-au abordat în repetate rânduri în vederea unei cooperări pe marginea acestei probleme. Suntem deschiși pentru o asemenea cooperare. Suntem gata să elaborăm împreună documente de drept internațional corespunzătoare, să acordăm sprijinul care depinde de noi’, a subliniat diplomatul rus.
Maria Zaharova a dat asigurări că ‘partea rusă va face, fără îndoială, tot ce poate pentru a ușura atât suferințele imigranților înșiși, cât și ale europenilor în soluționarea acestei probleme’.
În același timp, purtătorul de cuvânt al MAE rus a declarat că țările din UE ar trebui să învețe de la Rusia în ceea ce privește soluționarea problemei imigrației. În acest context, Zaharova a amintit de eforturile pe care statul rus le depune pentru primirea pe teritoriul său a ‘peste 900.000 de imigranți din Ucraina, dintre care 400.000 sunt calificați drept ‘refugiați”.
Citeşte şi Europa este în criză. Peste 300.000 de imigranţi au ajuns deja, iar autorităţile sunt depăşite
‘Acești oameni (imigranții) au primit în Rusia un acoperiș deasupra capului, hrană, indemnizații: am trecut și trecem prin aceasta și toate organizațiile care se ocupă de drepturile omului nu au pretenții față de Federația Rusă’, a declarat Zaharova în timpul conferinței de presă.
În aceeași conferință, purtătorul de cuvânt al MAE rus a abordat problema amenințării tot mai mari pe care o reprezintă gruparea Statul Islamic (SI).
Potrivit Mariei Zaharova, există informații conform cărora SI ar fi obținut acces la documente tehnico-științifice pentru producția de arme chimice. Diplomatul rus a subliniat că ‘apare pericolul extinderii ariei unei asemenea activități teroriste în afara Siriei și Irakului, dar și — potrivit celui mai rău scenariu — în afara Orientului Mijlociu’.