Polonia respinge impunerea cotelor obligatorii de refugiați, cerută din nou de Germania și Franța ‘Polonia este dispusă să colaboreze cu ceilalți parteneri europeni, dar în mod voluntar’, a indicat Ewa Kopacz, insistând că rolul Uniunii Europene este să ajute persoanele care într-adevăr fug de războaie, nu pe pei care vin în Europa motivați doar de noi oportunități. ‘Soluțiile care nu țin cont de circumstanțele și capacitatea de primire a fiecărei țări pot fi total contraproductive’, a atenționat șefa executivului de la Varșovia.
‘Polonia nu se sustrage de la responsabilitate în fața situației prin care trecem, dar deciziile noastre trebuie să fie înainte de toate eficiente pentru a direcționa ajutorul către cei care au în mod real nevoie de el, nu către cei care văd în Europa oportunitatea unei vieți mai bune’, a argumentat mai departe Ewa Kopacz.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. România urmează să primească 7.000 de REFUGIAŢI, conform cotelor obligatorii
Guvernul de la Varșovia a acceptat să găzduiască 2.200 de refugiați, o cifră inferioară celei solicitate de Comisia Europeană în propunerea din primăvară privind cotele obligatorii de refugiați, inițiativă ce nu a fost aprobată.
Dar cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au anunțat tot joi că vor solicita oficial din nou instituțiilor europene instituirea unui mecanism de repartizare a imigranților ilegali prin cote obligatorii.
Potrivit unei surse europene, cum o eventuală adoptare a unui astfel de mecanism ar putea să dureze, executivul comunitar ar urma să propună repartizarea ‘urgentă’ a încă 120.000 de imigranți ilegali, iar potrivit publicației Daily Mail există un plan de relocare în total a 160.000 de persoane. La rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut statelor blocului comunitar să preia prin redistribuire cel puțin 100.000 de refugiați.