Donald Tusk şi-a manifestat îngrijorarea faţă de tensiunile care apar între partenerii europeni pe tema refugiaţilor. „Îmi cer scuze pentru simplificare, dar e ca și cum ar exista o diviziune între Est și Vest a Uniunii Europene”, a spus Tusk într-un discurs rostit în fața ambasadorilor UE joi dimineață.
„Unele state membre nu se gândesc decât la o stopa valul de imigranți, lucru simbolizat de gardul controversat din Ungaria, în timp ce altele doresc mai multă solidaritate în apărarea (…) a ceea ce ei numesc cote obligatorii” de distribuire a refugiaților între cele 28 de țări ale UE, a explicat președintele Consiliului European.
„Aceasta este o provocare-cheie pentru a găsi un numitor comun, dar (este o provocare) ambițioasă”, a pledat el, în timp ce Germania nu s-a abținut să critice anumite țări din Europa de Est care refuză să accepte refugiați în baza acestui sistem.
Totodată, Tusk a atras atenția că este de așteptat ca UE să înregistreze peste 500.000 de sosiri ilegale la granițele sale externe în acest an, potrivit DPA. ‘Putem presupune fără să ne înșelăm că vom fi martorii a peste jumătate de milion de sosiri ilegale la frontierele externe ale Europei în acest an, fiind vorba în general de solicitanți de azil reali din Siria și din alte zone’, a spus Tusk. UE își va îndeplini responsabilitățile conform Convenției ONU pentru refugiați, dar ‘nu putem face acest lucru dacă sacrificăm ordinea publică în cursul acestui proces’, a mai avertizat oficialul european.
Apel la repartizarea a cel puțin 100.000 de refugiați în cadrul UE
Totodată, Donald Tusk a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene ”să-și sporească eforturile de solidaritate” cu țările din prima linie în criza imigrației, repartizând între ele ”cel puțin 100.000 de refugiați”.
”Fac apel la liderii UE să dea dovadă de solidaritate cu statele membre care se confruntă cu un val migratoriu fără precedent”, a declarat Tusk.
El s-a pronunțat în favoarea ”unei repartiții echitabile a cel puțin 100.000 de refugiați”, în timp ce țările membre ale UE, în număr de 28, s-au opus până în prezent unui sistem de redistribuire a solicitanților de azil propus de către Bruxelles, oferind doar 32.256 de locuri, față de 40.000 cerute.