”Uniunea Europeană se află în fața asaltului a sute de mii de migranți și nu mai este un loc sigur. Putem spune în mod serios că 90% din acești oameni sunt migranți economici”, a spus Fico, într-o dezbatere organizată în parlamentul de la Bratislava.
”Slovacia trebuie să dea dovadă de solidaritate și să ajute oamenii amenințați de război, care nu au ce să mănânce, dar noi nu avem niciun motiv să ajutăm migranții economici”, a continuat șeful executivului slovac, respingând ideea cotelor obligatorii de refugiați, propusă de Comisia Europeană. El a citat ”informații britanice” potrivit cărora gruparea Statul Islamic ar fi trimis 4.000 de persoane infiltrate printre refugiați.
”A ține cont de astfel de informații nu este paranoia, ci prudență responsabilă. Niciun membru al guvernului nu spune că orice migrant este un terorist, ar fi absurd; dar, printre sutele de mii de persoane deja sosite, pot exista persoane potențial foarte periculoase”, a continuat prim-ministrul Slovaciei.”Dacă nu oprim valul de migranți, există riscul de a vedea că partidele proeuropene tradiționale sunt înlocuite de partide naționaliste, xenofobe și antieuropene”, a mai spus Robert Fico.
Reuniți luni la Bruxelles, miniștrii de interne din UE au dat aprobarea finală pentru transferul în următorii doi ani a 40.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia spre alte țări din blocul comunitar.
Decizia din cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles deschide calea pentru înființarea de așa-numite ‘hotspot’-uri în Grecia și Italia pentru a-i înregistra pe refugiați și a determina care dintre ei au motive reale pentru a solicita azil. Această relocalizare se desfășoară pe o bază voluntară, țările UE angajându-se până în prezent să preia 32.256 de solicitanți de azil din cei 40.000 care ar trebui transferați până la sfârșitul anului.