Societatea, denumită Clearsprings, subcontractoare a Ministerului britanic de Interne, introdusese măsura în mai 2015. Refugiații, pentru a putea beneficia de mese gratuite, trebuia să poarte o brățară roșie din plastic, potrivit unei fotografii publicate de cotidianul The Guardian, care a dezvăluit cazul.
”Brățările sunt considerate drept unul dintre mijloacele cele mai sigure și mai eficiente pentru acordarea de ajutor alimentar persoanelor corespunzătoare”, a explicat societatea într-un comunicat trimis agenției franceze de presă.
Cu toate acestea, Clearsprings a decis ”să înceteze utilizarea brățărilor începând de luni 25 ianuarie”, potrivit comunicatului.
Anunțul a fost făcut în timp ce polemica a început să ia amploare în legătură cu respectiva măsură, criticată de către organizațiile de ajutor pentru refugiați și de către aleși locali, care au denunțat stigmatizarea migranților. Chestiunea urmează să fie evocată luni în Parlamentul de la Westminster.
Măsura ”amintește de regimul nazist, când oamenii erau forțați să poate steaua lui David”, a declarat Hannah Wharf, responsabilă din cadrul Consiliului galez al refugiaților (WRC), apreciind cazul drept ”revoltător”.
Intervievat de The Guardian, un refugiat în vârstă de 36 de ani, Eric Ngalle, a povestit că migranții care purtau brățara erau victimele unor declarații cu caracter rasist. ”Uneori, oamenii aflați în mașini ne vedeau brățările, claxonau și strigau ‘Du-te în țara ta!’ ”, a afirmat refugiatul. ”Dacă o scoteai de la încheietura mâinii, nu mai puteai s-o pui. Dacă voiai să mănânci, trebuia s-o porți tot timpul”, a adăugat el.