Între 270.000 și 280.000 de refugiați au sosit în Germania. Este mai mult decât totalul pentru întregul an 2014”, a spus Herrmann, în fața parlamentului Bavariei, landul pe unde intră în Germania majoritatea migranților.
Marți, guvernul de la Berlin a adoptat o serie de măsuri destinate să răspundă afluxului record de refugiați, printre care înăsprirea anumitor condiții de acordare a azilului și excluderea de la acest drept a cetățenilor statelor din Balcani.
Guvernul federal german a aprobat declararea a încă trei țări din Balcanii Occidentali — Albania, Kosovo și Muntenegru — drept ‘state de origine sigure’, și accelerarea procedurilor de examinare a cererilor de azil și de repatriere a solicitanților de azil proveniți din aceste țări. În primul semestru din 2015, aproape 40% dintre solicitanții de azil erau originari din aceste state, dar șansele lor de a le fi acceptate cererile sunt de sub un procent.
Citeşte şi Merkel: Criza refugiaţilor va schimba RADICAL politica din Germania
Printre alte măsuri aprobate se află construirea de noi centre de primire și facilitarea accesului la cursuri de limba germană. Se mai prevede ca, la sosirea lor în primele centre de primire din Germania, refugiaților să le fie acordate, ‘pe cât posibil’, ajutoare în natură în locul numerarului. Măsurile adoptate de guvern urmează să fie examinate de Bundestag (camera inferioară a parlamentului german).
Germania se așteaptă la sosirea a până la un milion de migranți în acest an, o cifră record care pune la încercare capacitățile de primire ale țării și provoacă nemulțumire în rândul familiei politice conservatoare a cancelarului Angela Merkel.