Preşedintele Transnistriei nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky, l-a demis pe şeful Cabinetului de Miniştri al republicii, Alexandru Martynov, şi pe membri guvernului. Textul decretului prezidenţial a fost publicat de postul de televiziune transnistrean TSV.
Potrivit postului STV, Stanislav Kasap va fi şeful interimar al Cabinetului până la aprobarea noului premier. Guvernul îşi va îndeplini funcţiile până la aprobarea noii componenţe.
Krasnoselsky a semnat, de asemenea, un decret prin care lui Martynov i se acordă Ordinul de Onoare, a raportat Novosti Pridnestrovia. Martynov conduce guvernul Transnistriei din decembrie 2016. El a fost redesemnat în această funcţie în decembrie anul trecut, după ce Vadim Krasnoselsky a fost reales pentru un al doilea mandat prezidenţial.
Parlamentul Transnistriei nerecunoscute se va întruni pe 27 mai într-o şedinţă extraordinară, la care va analiza candidatura lui Alexander Rosenberg pentru postul de nou şef al Cabinetului, depusă de preşedinte. Acest lucru a fost anunţat joi de serviciul de presă al legislativului.
Ucraina anunţă că serviciile speciale ruse încearcă sa destabilizeze situaţia din Transnistria
„Vineri, 27 mai, va avea loc o şedinţă plenară extraordinară a Consiliului Suprem al PMR [Republica Moldovenească Pridnestroviană]. Pe ordinea de zi va fi o singură temă – numirea lui Alexander Rosenberg în funcţia de prim-ministru. Candidatura sa pa fost înaintată de preşedintele PMR”, se arată într-un comunicat. postat pe canalul de Telegram al serviciului de presă al Parlamentului transnistrean.
Maia Sandu: „Incidentele care s-au petrecut în Transnistria sunt îngrijorătoare. Este un pericol iminent pentru viitorul apropiat”
Rosenberg s-a născut în 1967, a absolvit Colegiul Energetic Transnistrean şi Universitatea Agrară din Chişinău. A lucrat la Ministerul Economiei şi Ministerul Industriei din PMR, precum şi la o firmă din Tiraspol.
Macron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, relatează Reuters.
Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus.
În ultima perioadă au sporit temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii şi incursiuni transfrontaliere ale unor drone.
Săptămâna trecută, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat pentru Reuters că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.