CRIZĂ ÎN UCRAINA: Schimb de focuri la Mariupol. Patru oameni au murit. Timoşenko cere STARE DE URGENŢĂ VIDEO

Presa locală scrie că cel puţin patru oameni au murit în atacurile din această noapte. Separatiştii au încercat să ia cu asalt o unitate militară din Mariupol. Forţele speciale Ucrainene au reuşit să respingă atacul şi să reţină 10 persoane.
Filip Stan
17 apr. 2014, 03:59
CRIZĂ ÎN UCRAINA: Schimb de focuri la Mariupol. Patru oameni au murit. Timoşenko cere STARE DE URGENŢĂ VIDEO

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat joi drept ‘crimă gravă’ recurgerea de către guvernul de la Kiev la forţa armată împotriva militanţilor proruşi care s-au revoltat în sud-estul Ucrainei, transmite EFE.

‘Au trimis tancurile şi aviaţia împotriva populaţiei civile (…) Iar aceasta este încă o crimă gravă’, a spus Putin, în direct la televiziune, la tradiţionala sesiune de întrebări şi răspunsuri cu compatrioţii săi.

Putin a mai spus că singura soluţie pentru noua putere ucraineană o reprezintă dialogul şi a negat implicarea militarilor ruşi, a serviciilor secrete ruse sau a instructorilor ruşi în revolta care are loc în sud-estul Ucrainei, împotriva guvernului de la Kiev. ‘În estul Ucrainei nu există nicio unitate militară rusă şi nici instructori. Este o prostie’, a insistat preşedintele rus. 
Acest ”exerciţiu”, pe care preşedintele rus îl practică de circa zeci de ani, ce ţine în medie patru ore, este consacrat în mod tradiţional unor preocupări ce se referă mai mult la viaţa cotidiană, precum starea proastă a locuinţelor, ineficienţa autorităţilor municipale sau creşterea preţurilor. Dar Putin intenţionează să profite în acest an de ocazie pentru a-i uni ceva mai mult pe ruşi în jurul politicii sale, cum a fost cazul după alipirea Crimeii la Rusia.


UPDATE: Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko insistă ca autorităţile de la Kiev să declare stare de urgenţă în regiunile din ţară unde au loc violenţe armate, scrie publicaţia Sevodinea. Totodată, Timoşenko, cea care candidează la prezidenţiale, consideră că situaţia tensionată din ţară poate fi stabilizată numai cu ajutorul armatei.

UPDATE: Miniştrii afacerilor externe din Rusia, SUA, UE şi reprezentanţii Kievului se vor reuni joi, 17 aprilie, la Geneva, pentru a discuta pe marginea mijloacelor prin care Ucraina ar putea fi scoasă din profunda criză în care se află în prezent, relatează ITAR-TASS, cu câteva ore înainte de începerea consultărilor.

Respectivul format de consultări a fost propus de secretarul de stat american John Kerry, la începutul acestei luni, iar treptat reuniunea a început să prindă contur, după ce şi ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, şi-a dat acordul.

Cu toate acestea, în pofida faptului că discuţiile vor începe peste câteva ore, una dintre cele mai mari necunoscute rămân subiectele concrete pe care le vor discuta delegaţiile în spatele uşilor închise ale luxosului hotel ‘Intercontinental’ din Geneva. 

Cu câteva zile în urmă, în timpul vizitei sale în China, Lavrov a declarat că agenda consultărilor a fost pusă de acord în prealabil. ‘Dezescaladarea, dezarmarea formaţiunilor ilegale, reforma constituţională şi desfăşurarea alegerilor (în Ucraina)’, a spus şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, potrivit diplomaţilor americani, ‘la ora actuală nu există o ordine de zi’. ‘Nu am văzut-o şi cred că fiecare delegaţie va veni la Geneva cu propriile propuneri’, a declarat un reprezentant al reprezentanţei permanente a SUA la departamentul de la Geneva al ONU. SUA sunt organizatorii reuniunii cvadrilaterale din Elveţia.

Potrivit ITAR-TASS, partea ucraineană intenţionează să pună accentul pe alte subiecte. După cum a declarat miercuri ministrul interimar al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Deşciţa, care va conduce delegaţia la aceste consultări, Ucraina va insista asupra anulării deciziei Consiliului Federaţiei ruse de a permite utilizarea trupelor ruse pe teritoriul ucrainean. În afară de aceasta, Kievul intenţionează să insiste asupra ‘retragerii trupelor ruse din Crimeea’, ‘rechemarea trupelor Rusiei de la graniţele de est cu Ucraina’ şi ‘anularea deciziei juridice privind anexarea Crimeii’.

Forţele speciale „Alfa” din cadrul Serviciilor speciale ucrainene (SBU) au reuşit să oprească, în noaptea de miercuri spre joi, asaltul asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, soldat cu patru morţi şi 12 răniţi, relatează presa ucraineană. Retrăgându-se, activiştii au rănit doi trecători şi au dat foc unui microbuz şi unei clădiri situate în apropierea unităţii militare, relatează Ukrinform. 

Jurnaliștii de la BBC au devenit şi ei martorii unei ciocniri între separatiștii pro-ruși și militarii ucraineni, transmite UNIMEDIA.

Câteva zeci de persoane au încercat să oprească coloana cu tehnică militară a armatei ucrainene. Însă soldații s-au aliniat într-un coridor viu, au lansat o rachetă de semnalizare, ceea ce le-a permis să-și continue drumul.

Incidentul s-a produs la circa 10 km de orașul Kramatorsk. Militarii aveau steagul trupelor aeropurtate. 

Occidentul şi ruşii s-au acuzat miercuri reciproc în Consiliul de Securitate în legătură cu un raport al ONU privind drepturile omului în Ucraina, Moscova considerându-l părtinitor, în timp ce Washingtonul, Londra şi Parisul au cerut Rusiei să înceteze amestecul în treburile interne ale Ucrainei, transmite AFP.

Pentru ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, raportul Naţiunilor Unite ‘este parţial şi nu reflectă în mod echitabil situaţia populaţiei rusofone din ţară’. Subliniind ‘riscul unui adevărat război civil în Ucraina’, el a afirmat că autorităţile de la Kiev ‘trebuie să deschidă dialogul’ cu separatiştii. 

La rândul său, ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a ţinut să atragă atenţia că, spre deosebire de teza rusă, raportul ‘afirmă că rusofonii nu au fost ameninţaţi în Crimeea’ şi că ‘nu au exista atacuri sistematice împotriva comunităţii ruse din Ucraina’. 

Referitor la tensiunile din estul rusofon al Ucrainei, el a subliniat că ‘unităţi paramilitare bine echipate şi înarmate cu puşti automate nu sunt manifestanţi paşnici’.

Pentru ambasadoarea americană Samantha Power, ‘cel mai bun mijloc de a reduce tensiunile este ca aceşti militanţi înarmaţi să părăsească toate clădirile asupra cărora au preluat controlul’. Rusia trebuie, de asemenea, ‘să îşi retragă trupele de la frontieră şi să pună capăt eforturilor de a destabiliza Ucraina’, a reafirmat ea.

Cei doi ambasadori occidentali au ţinut să precizeze că, până în prezent, autorităţile de la Kiev au dat dovadă de reţinere în faţa agitaţiei din estul ţării, după care şi-au exprimat speranţa că reuniunea cvadripartită de la Geneva se va încheia, joi, cu o soluţie politică.

Pentru ambasadorul francez Gérard Araud, ‘ar fi inacceptabil ca manevrele grupurilor violente să ameninţe organizarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, ‘esenţiale pentru viitorul ţării’. ‘Nu vom lăsa Rusia nici să le împiedice, nici să le discrediteze’, a mai spus el.

Prezentându-şi raportul în faţa Consiliului, secretarul general adjunct al ONU pentru drepturile omului, Ivan Simonovic, a afirmat că ‘trebuie să înceteze înarmarea manifestanţilor (din estul Ucrainei) şi transformarea lor într-o forţă aproape militară’, însă fără să acuze direct Rusia pentru aceasta.

‘Orice persoană care incită la violenţă sau furnizează arme manifestanţilor poate fi considerată responsabilă de tragicele consecinţe ce vor rezulta’, a adăugat el. Simonovic a lansat, totodată, un apel ‘forţelor de securitate (ucrainene) să nu utilizeze forţa inutil sau în mod excesiv’, mai scrie AFP

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Netanyahu îndeamnă poporul iranian să se opună regimului de la Teheran în noua sa adresare video
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia