S-a făcut apel la cei care fac serviciul militar în prezent, inclusiv rezerviști și la transportul necesar care va satisface nevoile Forțelor Armate ucrainene, Gardei Naționale, Serviciului de Securitate al Ucrainei și a altor formațiuni militare, în cantitățile stabilite de planul de mobilizare, ținând cont de rezervele statului.
Cabinetul de miniştri trebuie să ofere fonduri și să ia alte măsuri competente asociate cu anunțul și efectuarea mobilizării parțiale.
HAOS şi RĂZBOI CIVIL în Ucraina. Cine trage semnalul de alarmă
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Deşciţa, a respins marţi solicitarea omologului său rus Serghei Lavrov ca la o eventuală nouă reuniune internaţională dedicată crizei din estul Ucrainei să fie invitaţi şi separatiştii rusofoni, relatează agenţia EFE.
În plus, el a afirmat că guvernul de la Kiev este dispus să participe la încă o rundă de discuţii, cum au fost negocierile cvadripartite desfăşurate la Geneva pe 17 aprilie, numai ‘dacă Rusia se va angaja să sprijine alegerile (prezidenţiale de pe 25 mai) şi să nu mai susţină elementele extremiste’ din Ucraina.
Anterior, şeful diplomaţiei ruse a declarat că desfăşurarea acestui scrutin este ‘neobişnuită’ în condiţiile actualelor operaţiuni ale armatei ucrainene împotriva separatiştilor rusofoni din estul ţării şi a condiţionat acceptul Moscovei pentru o nouă reuniune internaţională de invitarea acestora din urmă la tratative.