În frunte cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande, liderii europeni dau care mai de care exemple de modestie în ceea ce priveşte concediile de odihnă din acest an.
Merkel a fost deja văzută purtând aceeaşi rochie de satin albastru-petrol, lungă, la Festivalul de la Beirut, pe care o purtase şi acum patru ani, la un concert asemănător.
Hollande a anunţat că îşi face concediul în Franţa, undeva în sudul ţării. El şi-a încurajat miniştrii să îi urmeze exemplul şi să petreacă o „vacanţă naţională”, dând la rândul lor un bun exemplu cetăţenilor francezi, care suferă de pe urma slăbirii economiei şi au mai puţini bani.
Dealtfel, miniştrii francezi au semnat şi o „cartă a deontologiei” atunci când şi-au preluat funcţiile, prin care li se interzice orice sejur privat la invitaţia guvernelor străine, pentru a nu se mai ajunge, ca în vremea fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, la scandaluri ca cel al mjinistrului Michele Alliot-Marie, care şi-a petrecut vacanţa de Crăciun, în 2009, în Tunisia, chiar la începutul Primăverii Arabe. De asemenea, dacă sunt semnale că, în Europa, criza economică se adânceşte, ei îşi vor întrerupe imediat vacanţa şi se vor întoarce la datorie.
Primul care a răspuns apelului lui Hollande a fost chiar premierul francez Jean-Marc Ayrault, care a anunţat că îşi va petrece concediul la casa lui de vacanţă de pe Insula Rhuys, destinaţia favorită a miniştrilor francezi.
Premierul italian Mario Monti, îşi ia concediu în august, numai o săptămână, pe la mijlocul lunii, cel al Portugaliei, Pedro Passos Coelho, va petrece două săptămâni de vacanţă, primele din august, în ţară, iar pemierul spaniol Mariano Rajoy nu şi-a planificat încă niciun concediu, deoarece ţara sa e la anaghie economică. Nici noul premier grec, Antonis Samaras nu şi-a făcut planuri de vacanţă, din aceleaşi motive ca şi Rajoy.