Concedieri în masă în industria IT. Angajații din cel mai râvnit domeniu sunt concediați pe capete. Motivul? Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) reduce nevoia de personal uman. Radu Georgescu, analist financiar, a comentat valul de disponibilizări anunțat de giganții din IT.
„Amazon a anunţat că va concedia 14.000 de angajaţi, majoritatea poziţiilor fiind de la birouri. Meta a anunţat concedierea a 15.000 oameni. Google a anunţat concedierea a 8.000 oameni. Siemens a anunţat concedierea a 6.000 oameni. Concedierile de la firmele de IT sunt făcute deoarece aceste firme au dezvoltat sisteme proprii de AI şi nu mai au nevoie de mulţi IT-işti.
CEO acestor companii au spus de mai multe ori, că în cel mult doi ani, 80% din jobul unui IT -ist va fi făcut de AI. IT-ştii sunt primii afectaţi de revoluţia AI. Pe mine mă interesează în primul rând care sunt motivele pentru care Amazon concediează angajaţii. Este cel mai mare proces de concediere din istoria companiei. 70% din PIB-ul mondial este generat de consumul populaţiei ( retail).
Iar Amazon este cea mai mare firmă de retail din lume. Am citit prezentarea CFO-ul de la Amazon, Brian Olsavsky”, a spus Radu Georgescu.
Acesta a mai dezvăluit că Amazon, cel mai mare retailer online din lume, se confruntă cu o scădere a vânzărilor, cauzată de inflația ridicată. Potrivit CFO-ului Brian Olsavsky, consumatorii sunt tot mai precauți, limitându-se la achizițiile esențiale. În plus, divizia AWS (Amazon Web Services) a înregistrat o reducere a veniturilor, pe fondul amânării investițiilor de către companii. În aceste condiţii, după patru ani de inflație crescută, acțiunile Amazon au scăzut cu 10% de la începutul anului 2025.
Citeşte şi: Alin Burcea (ANAT): „Sezonul turistic 2025 e ratat. Voucherele de vacanţă sunt egale cu zero”
Legat de România, Radu Georgescu avertizează că 2025 va fi un an complicat, fiind nevoie de concedieri la stat şi de creşteri de taxe.
„Primul hop va fi în mai când sunt alegeri. Atunci vom vedea gradul de nemulţumire. La vară va fi următorul hop. Statul este obligat de Comisia Europeana să reducă deficitul bugetar. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom primi zero euro din fonduri europene. Iar agenţiile de risc ne vor pune în categoria „Junk”. Din perspectiva unui tip care lucrează în domeniul financiar de 20 de ani, nu prea văd cum s-ar face acest lucru fără creşteri de taxe şi fără concedieri în sistemul bugetar. Trebuie să ne pregatim financiar şi mental pentru aceste hopuri”, a mai spus Radu Georgescu.