Ipoteza privind efectele devastatoare pe care epidemia de coronavirus ar putea să o aibă asupra economiei a fost lansată de Omar Hassan, fondatorul unei firme de investiţii din Londra care sprijină firmele start-up din domeniul IT.
Într-un editorial publicat pentru Independent, Hassan susţine că „pierderile de trilioane de dolari înregistrate de pieţele financiare săptămâna aceasta vor fi doar începutul, dacă guvernele nu intervin”.
„Dacă preşedintele Trump continuă să facă paşi greşiţi în gestionarea situaţiei, acest lucru i-ar putea afecta şansele de a fi reales. Joe Biden a descoperit că virusul COVID-19 este un punct slab al lui Trump, care a promis măsuri puternice, dar necesare”, susţine antreprenorul.
La nivel mondial, 4.639 de oameni au murit din cauza noului coronavirus (COVID-19), 31 dintre aceştia în Statele Unite.
„Virusul va afecta milioane de oameni din punct de vedere economic, având în vedere că epidemia a declanşat o furtună pe pieţele financiare care s-au prăbuşit, un război al preţului petrolului între Rusia şi Arabia Saudită, iar războiul din Siria a generat o posibilă criză a migranţilor”, precizează Omar Hassan în editorialul publicat în Independent.
Antreprenorul este de părere că, în prezent, criza generată de coronavirus a apărut într-un moment în care relaţiile care fac să funcţioneze economia globală nu au fost atât de puternice.
„Firme start-up şi afaceri în dezvoltare, cum este şi a mea, ar putea să fie afectate. La fel de importante ca măsurile de combatere a epidemiei sunt cele prin care ne vaccinăm economiile împotriva iminentei pandemii de panică. Suferinţa oamenilor poate duce la boli şi decese. Dar ar putea duce şi la situaţii în care oamenii nu-şi vor mai putea plăti facturile sau îşi vor pierde locuinţele”, precizează el.
China, ţara din carea a izbucnit epidemia de coronavirus, este cel mai mare exportator din lume şi reprezintă o treime din industria prelucratoare mondială. Astfel, „problema Chinei devine problema tuturor – chiar în mijlocul unui război comercial dintre Casa Albă şi Beijing”, crede Hassan.
De asemenea, antreprenorul susţine că este dificil să ne imaginăm cum Italia va evita recesiunea, în condiţiile în care este a noua cea mai mare economie din lume, aflată în prezent în carantină totală.
Mai mult, preşedintele american Donald Trump a anunţat reducerea impozitelor şi sprijinirea muncitorilor plătiţi cu ora – măsuri care îi vor ajuta atât pe angajatori, cât şi pe angajaţi să supravieţuiască pe fondul crizei provocate de coronavirus. În Marea Britanie, cancelarul Trezoreriei a prezentat „bugetul pentru coronavirus”.
„Pentru a supravieţui acestor schimbări, Statele Unite, Marea Britanie şi alte state trebuie să ia măsuri pentru a-şi proteja afacerile, mari şi mici, şi să identifice oportunităţi pentru a beneficia de noua ordine mondială economică, nu să o nege. Neglijarea acestor schimbări ar putea fi mult mai devastatoare decât orice pandemie de gripă”, conchide Omar Hassan.