Ciocolata artificială vine într-un moment în care industria tradiţională de dulciuri se confruntă cu o criză reală. Recoltele slabe de cacao din Coasta de Fildeş şi Ghana, responsabile pentru 60% din producţia globală, au dus la o creştere de patru ori a preţului în 2024, în contextul unui deficit care persistă de trei ani.
Citește și: A reapărut în magazine ciocolata care se găsea rar în România după 1989. Unde o găseşti şi la ce preţ
Producători precum Hershey avertizează că actualul sistem de acoperire a riscurilor prin contracte futures „s-a rupt”. În plus, pentru un portofoliu în care 80% dintre produse costă sub 4 dolari, transferul costurilor în preţuri mai mari este dificil. În acest context, unele companii caută să elimine complet dependenţa de cacao, astfel ciocolata artificială este la îndemână.
Lindt a investit într-un start-up care cultivă cacao în laborator, în timp ce Mondelez International sprijină proiecte similare. Companii precum Voyage Foods şi Planet A Foods mizează pe „fermentaţia de precizie” – o tehnologie care reproduce gustul ciocolatei folosind ovăz şi seminţe de floarea-soarelui, atrăgând investiţii de 94, respectiv 30 de milioane de dolari, potrivit Reuters.
Chiar dacă acest demers poate părea riscant, având în vedere dificultățile întâmpinate în scalarea cărnii cultivate sau a burgerilor vegetali (acțiunile Beyond Meat au scăzut cu 95% față de listarea din 2019), necesitatea economică este acum mai mare.