Criza pătrunjelui: Pătrunjel fake, la preţ de cotlet de porc, iar căpşunele au origine măsluită pe tarabele din piețe

În România, fructele şi legumele sunt pline de pesticide, chiar dacă acum vorbim de producţie proprie şi nu de import. În alte ţări, situaţia este şi mai complicată
Filip Stan
27 mai 2024, 20:04
Criza pătrunjelui: Pătrunjel fake, la preţ de cotlet de porc, iar căpşunele au origine măsluită pe tarabele din piețe

Preţ uriaş la pătrunjel în Polonia, atin­gând valori compara­bile cu preţul muş­chiu­lui de porc din magazinele cu dis­count. Drept urmare, unii vânzători necin­stiţi încearcă să înşele clienţii vânzându-le păstârnac drept pă­trunjel, scrie Fakt.

Maciej Kmera, expert de la piaţa angro din Bronisze, lângă Varşovia, explică faptul că legumele şi fructele tinere devin din ce în ce mai ieftine, dar cu totul alta este situaţia în cazul legumelor mai vechi. Cazul pătrunjelului este deosebit de evident în acest sens.

Pentru rădăcinile de anul trecut, polonezii plătesc până la 11 zloţi (2,57 euro)/kg angro. În maga­zine şi pieţe, preţurile sunt ameţi­toare. Într-unul din magazinele din Varşovia, preţul pătrunjelului era de 21,99 zloţi/kg. La acest preţ poate fi cumpărat muşchi de porc într-un magazin de discount.

Cât costă un kilogram de roșii românești în piață. Prețurile s-au prăbușit față de perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale

Cumpărătorii trebuie să fie ex­trem de vigilenţi, deoarece vân­ză­torii necinstiţi profită de pre­ţurile foarte mari. Uneori, aceştia le oferă clienţilor păstârnac în loc de pătrunjel.

Deşi pătrunjelul este în prezent extrem de scump, acesta este încă departe de record. În 2019, preţul în comerţul cu ridicata a fost de 16-17 zloţi/kg. Vor fi atinse astfel de preţuri şi în acest an? Expertul dă asigurări că probabil că nu.

Maciej Kmera explică faptul că pe piaţă a apărut deja pătrunjel tânăr. O grămadă costă 5-6 zloţi cu ridicata, dar clientul primeşte pătrunjel proaspăt şi câteva rădăcini de dimensiuni medii.

Pătrunjelul tânăr va opri creşterea preţurilor celui din recolta de anul trecut, adaugă expertul.

Tot în Polonia, unii comercianţi falsifică ţara de origine a căpşunelor.  Potrivit tuwroclaw.com, Inspecţia pentru Calitate Agricolă şi Alimentară avertizează că unele căpşune vândute la tarabe ca fiind poloneze au fost de fapt importate din alte ţări.

Conform legii, fiecare vânzător cu amănuntul de căpşune din Polonia este obligat să plaseze într-un loc vizibil informaţii scrise despre ţara de origine şi calitatea comercială a fructelor. Nefurnizarea acestor informaţii duce la amenzi.

În această lună, în anumite oraşe poloneze, pe cele mai mari pieţe de fructe şi legume, autorităţile au efectuat o inspecţie a calităţii comerciale a produselor oferite. Rezultatele inspecţiei nu au fost surprinzătoare: atât fructele, cât şi legumele prezentau diverse nereguli.

Conform sad24.pl, o inspecţie la complexul comercial Rybitwy din Cracovia a arătat că loturile de căpşuni erau etichetate incorect. S-a dovedit că acestea proveneau din Grecia, fiind comercializate drept poloneze.

Sancţiunea financiară pentru astfel de nereguli este de cinci ori valoarea beneficiului financiar obţinut sau cea care ar putea fi obţinută prin introducerea pe piaţă a acestor produse. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloţi (117 euro).

Legumele din serele din sudul țării, pline de pesticide. Care sunt cele mai toxice

O analiză a Autorității naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de substanțe periculoase.

Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile. Peste 1.300 de probe de legume din România au fost analizate de experții fitosanitari, care au descoperit pesticide în peste 40% din legumele analizate.

Cifrele din raportul realizat în 2023 s-au dublat față de anul anterior. Mai exact se folosesc tot mai multe pesticide,  probele cu reziduri au fost 40% în 2023, față de 27,9%, în anul 2022.

Probele analizate provin din marile bazine legumicole din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt: mărarul, salata și tomatele. Concret, în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit substanțe periculoase.

Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Rezidurile provin mai ales de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. Nivelul a depășit cu mult maximele admise pentru unele substanțe.

Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt riscurile pentru sănătate ale expunerii la aceste pesticide pe termen lung și mediu.
Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine, a spus medicul toxicolog.

Cercetările au arătat că ultimii 10-15 ani expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative, a mai spus medicul. Sfatul medicului toxicolog Radu Țincu este să spălăm foarte bine fructele și legumele, timp de câteva minute, înainte de a le consuma.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Iranul prezintă noua rachetă balistică Etemad și avansurile în apărarea antiaeriană
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)