Criza pătrunjelui: Pătrunjel fake, la preţ de cotlet de porc, iar căpşunele au origine măsluită pe tarabele din piețe

În România, fructele şi legumele sunt pline de pesticide, chiar dacă acum vorbim de producţie proprie şi nu de import. În alte ţări, situaţia este şi mai complicată
Filip Stan
27 mai 2024, 20:04
Criza pătrunjelui: Pătrunjel fake, la preţ de cotlet de porc, iar căpşunele au origine măsluită pe tarabele din piețe

Preţ uriaş la pătrunjel în Polonia, atin­gând valori compara­bile cu preţul muş­chiu­lui de porc din magazinele cu dis­count. Drept urmare, unii vânzători necin­stiţi încearcă să înşele clienţii vânzându-le păstârnac drept pă­trunjel, scrie Fakt.

Maciej Kmera, expert de la piaţa angro din Bronisze, lângă Varşovia, explică faptul că legumele şi fructele tinere devin din ce în ce mai ieftine, dar cu totul alta este situaţia în cazul legumelor mai vechi. Cazul pătrunjelului este deosebit de evident în acest sens.

Pentru rădăcinile de anul trecut, polonezii plătesc până la 11 zloţi (2,57 euro)/kg angro. În maga­zine şi pieţe, preţurile sunt ameţi­toare. Într-unul din magazinele din Varşovia, preţul pătrunjelului era de 21,99 zloţi/kg. La acest preţ poate fi cumpărat muşchi de porc într-un magazin de discount.

Cât costă un kilogram de roșii românești în piață. Prețurile s-au prăbușit față de perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale

Cumpărătorii trebuie să fie ex­trem de vigilenţi, deoarece vân­ză­torii necinstiţi profită de pre­ţurile foarte mari. Uneori, aceştia le oferă clienţilor păstârnac în loc de pătrunjel.

Deşi pătrunjelul este în prezent extrem de scump, acesta este încă departe de record. În 2019, preţul în comerţul cu ridicata a fost de 16-17 zloţi/kg. Vor fi atinse astfel de preţuri şi în acest an? Expertul dă asigurări că probabil că nu.

Maciej Kmera explică faptul că pe piaţă a apărut deja pătrunjel tânăr. O grămadă costă 5-6 zloţi cu ridicata, dar clientul primeşte pătrunjel proaspăt şi câteva rădăcini de dimensiuni medii.

Pătrunjelul tânăr va opri creşterea preţurilor celui din recolta de anul trecut, adaugă expertul.

Tot în Polonia, unii comercianţi falsifică ţara de origine a căpşunelor.  Potrivit tuwroclaw.com, Inspecţia pentru Calitate Agricolă şi Alimentară avertizează că unele căpşune vândute la tarabe ca fiind poloneze au fost de fapt importate din alte ţări.

Conform legii, fiecare vânzător cu amănuntul de căpşune din Polonia este obligat să plaseze într-un loc vizibil informaţii scrise despre ţara de origine şi calitatea comercială a fructelor. Nefurnizarea acestor informaţii duce la amenzi.

În această lună, în anumite oraşe poloneze, pe cele mai mari pieţe de fructe şi legume, autorităţile au efectuat o inspecţie a calităţii comerciale a produselor oferite. Rezultatele inspecţiei nu au fost surprinzătoare: atât fructele, cât şi legumele prezentau diverse nereguli.

Conform sad24.pl, o inspecţie la complexul comercial Rybitwy din Cracovia a arătat că loturile de căpşuni erau etichetate incorect. S-a dovedit că acestea proveneau din Grecia, fiind comercializate drept poloneze.

Sancţiunea financiară pentru astfel de nereguli este de cinci ori valoarea beneficiului financiar obţinut sau cea care ar putea fi obţinută prin introducerea pe piaţă a acestor produse. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloţi (117 euro).

Legumele din serele din sudul țării, pline de pesticide. Care sunt cele mai toxice

O analiză a Autorității naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de substanțe periculoase.

Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile. Peste 1.300 de probe de legume din România au fost analizate de experții fitosanitari, care au descoperit pesticide în peste 40% din legumele analizate.

Cifrele din raportul realizat în 2023 s-au dublat față de anul anterior. Mai exact se folosesc tot mai multe pesticide,  probele cu reziduri au fost 40% în 2023, față de 27,9%, în anul 2022.

Probele analizate provin din marile bazine legumicole din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt: mărarul, salata și tomatele. Concret, în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit substanțe periculoase.

Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Rezidurile provin mai ales de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. Nivelul a depășit cu mult maximele admise pentru unele substanțe.

Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt riscurile pentru sănătate ale expunerii la aceste pesticide pe termen lung și mediu.
Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine, a spus medicul toxicolog.

Cercetările au arătat că ultimii 10-15 ani expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative, a mai spus medicul. Sfatul medicului toxicolog Radu Țincu este să spălăm foarte bine fructele și legumele, timp de câteva minute, înainte de a le consuma.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se plantează, de fapt, trandafirii fără rădăcini. Sfaturi de la cei mai buni grădinari
Capital.ro
TAXĂ obligatorie în România. Se achită lunar, încă de la naștere. Amendă 400 lei pentru cine NU plătește
Playtech.ro
Ce să plantezi lângă ardeiul gras ca să obții o recoltă dublă. Trucul simplu pe care îl aplică adesea grădinarii cu experiență
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Momentul în care un soldat rus este lichidat, înainte să execută un asalt sinucigaș cu o mină în brațe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
ANAF, acuzată că încalcă legea. Decizia care îi lovește în mod direct pe români
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a murit după ce a fost spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi tristă pentru Elena Udrea. Dezvăluirea serii despre fostul ministru al Turismului: Au început să-i dea lacrimile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Întârziere de două zile pentru ajutorul oferit pensionarilor de Paște. Cine nu primește cei 400 de lei la timp
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Divorț în stil oltenesc. A „semnat“ actele de divorț cu cuțitul și a ajuns în arestul IPJ Dolj