Criza pătrunjelui: Pătrunjel fake, la preţ de cotlet de porc, iar căpşunele au origine măsluită pe tarabele din piețe

În România, fructele şi legumele sunt pline de pesticide, chiar dacă acum vorbim de producţie proprie şi nu de import. În alte ţări, situaţia este şi mai complicată
Filip Stan
27 mai 2024, 20:04
Criza pătrunjelui: Pătrunjel fake, la preţ de cotlet de porc, iar căpşunele au origine măsluită pe tarabele din piețe

Preţ uriaş la pătrunjel în Polonia, atin­gând valori compara­bile cu preţul muş­chiu­lui de porc din magazinele cu dis­count. Drept urmare, unii vânzători necin­stiţi încearcă să înşele clienţii vânzându-le păstârnac drept pă­trunjel, scrie Fakt.

Maciej Kmera, expert de la piaţa angro din Bronisze, lângă Varşovia, explică faptul că legumele şi fructele tinere devin din ce în ce mai ieftine, dar cu totul alta este situaţia în cazul legumelor mai vechi. Cazul pătrunjelului este deosebit de evident în acest sens.

Pentru rădăcinile de anul trecut, polonezii plătesc până la 11 zloţi (2,57 euro)/kg angro. În maga­zine şi pieţe, preţurile sunt ameţi­toare. Într-unul din magazinele din Varşovia, preţul pătrunjelului era de 21,99 zloţi/kg. La acest preţ poate fi cumpărat muşchi de porc într-un magazin de discount.

Cât costă un kilogram de roșii românești în piață. Prețurile s-au prăbușit față de perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale

Cumpărătorii trebuie să fie ex­trem de vigilenţi, deoarece vân­ză­torii necinstiţi profită de pre­ţurile foarte mari. Uneori, aceştia le oferă clienţilor păstârnac în loc de pătrunjel.

Deşi pătrunjelul este în prezent extrem de scump, acesta este încă departe de record. În 2019, preţul în comerţul cu ridicata a fost de 16-17 zloţi/kg. Vor fi atinse astfel de preţuri şi în acest an? Expertul dă asigurări că probabil că nu.

Maciej Kmera explică faptul că pe piaţă a apărut deja pătrunjel tânăr. O grămadă costă 5-6 zloţi cu ridicata, dar clientul primeşte pătrunjel proaspăt şi câteva rădăcini de dimensiuni medii.

Pătrunjelul tânăr va opri creşterea preţurilor celui din recolta de anul trecut, adaugă expertul.

Tot în Polonia, unii comercianţi falsifică ţara de origine a căpşunelor.  Potrivit tuwroclaw.com, Inspecţia pentru Calitate Agricolă şi Alimentară avertizează că unele căpşune vândute la tarabe ca fiind poloneze au fost de fapt importate din alte ţări.

Conform legii, fiecare vânzător cu amănuntul de căpşune din Polonia este obligat să plaseze într-un loc vizibil informaţii scrise despre ţara de origine şi calitatea comercială a fructelor. Nefurnizarea acestor informaţii duce la amenzi.

În această lună, în anumite oraşe poloneze, pe cele mai mari pieţe de fructe şi legume, autorităţile au efectuat o inspecţie a calităţii comerciale a produselor oferite. Rezultatele inspecţiei nu au fost surprinzătoare: atât fructele, cât şi legumele prezentau diverse nereguli.

Conform sad24.pl, o inspecţie la complexul comercial Rybitwy din Cracovia a arătat că loturile de căpşuni erau etichetate incorect. S-a dovedit că acestea proveneau din Grecia, fiind comercializate drept poloneze.

Sancţiunea financiară pentru astfel de nereguli este de cinci ori valoarea beneficiului financiar obţinut sau cea care ar putea fi obţinută prin introducerea pe piaţă a acestor produse. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloţi (117 euro).

Legumele din serele din sudul țării, pline de pesticide. Care sunt cele mai toxice

O analiză a Autorității naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de substanțe periculoase.

Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile. Peste 1.300 de probe de legume din România au fost analizate de experții fitosanitari, care au descoperit pesticide în peste 40% din legumele analizate.

Cifrele din raportul realizat în 2023 s-au dublat față de anul anterior. Mai exact se folosesc tot mai multe pesticide,  probele cu reziduri au fost 40% în 2023, față de 27,9%, în anul 2022.

Probele analizate provin din marile bazine legumicole din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt: mărarul, salata și tomatele. Concret, în 67% din probele de mărar și salată și în 64% din probele de roșii s-au găsit substanțe periculoase.

Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Rezidurile provin mai ales de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. Nivelul a depășit cu mult maximele admise pentru unele substanțe.

Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt riscurile pentru sănătate ale expunerii la aceste pesticide pe termen lung și mediu.
Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine, a spus medicul toxicolog.

Cercetările au arătat că ultimii 10-15 ani expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative, a mai spus medicul. Sfatul medicului toxicolog Radu Țincu este să spălăm foarte bine fructele și legumele, timp de câteva minute, înainte de a le consuma.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care apare la raft, sâmbătă, 20 iulie 2024. Retailerul îl bagă la promoție, costă doar 3.49 lei. Sunt și alte oferte pe măsură. Află ce poți cumpăra cu doar câțiva lei de la magazinele Lidl din toată țara
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Tel Aviv lovit de o dronă cu rază lungă: o persoană ucisă, alte opt rănite
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'