Criza paturilor de la ATI. Medicii au iarăşi misiunea ingrată de a alege cine trebuie să trăiască şi cine trebuie să moară. Două persoane au murit la Craiova în timp ce aşteptau un loc la ATI COVID.
Persoana care a murit era un deţinut de la Penitenciarul Craiova. Acesta a ajuns la spital joi, având simptome COVID. Starea i s-a agravat, dar cadrele medicale nu au reuşit să-i găsească un loc la ATI COVID.
Celălalt pacient care a murit duminică este o persoană în vârstă. De asemenea, patru persoane au fost transferate la alte spitale.
Situaţie disperată în Spitalul din Craiova. Zeci de pacienţi COVID-19 aşteaptă eliberarea unui loc la ATI
Criza paturilor de la ATI. În data de 27 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1311 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1218 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 271 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național sunt libere 24 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu sunt paturi libere la acest moment.
Bucureştiul nu mai are locuri pentru bolnavii COVID cu forme grave. „Unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front”
Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.
Situație paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate:
Argeș -1
Bacău 1
Brăila – 1
Brașov – 1
Constanta – 8
Dolj – 4
Mureș – 1
Timiș – 2
Vrancea -5
Criza paturilor de la ATI. Cîţu: Ţinta în privinţa paturilor ATI pentru bolnavii de COVID este să ajungem la 2.000
Premierul Florin Cîţu a declarat luni că autorităţile au în vedere creşterea numărului de paturi ATI la 2.000, dând asigurări că sistemul de sănătate va face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19.
„Ministerul Sănătăţii a venit cu mai multe soluţii, aţi văzut că sunt mai multe spitale care se transformă în spitale COVID, pentru a elibera presiunea de pe alte spitale. Soluţiile sunt în continuă mişcare, am crescut deja numărul de paturi (paturi ATI – n.r.) de la 600 la peste 1.200. Ţinta, de data aceasta, s-ar putea să fie 2.000 de paturi, dar acestea sunt, repet, soluţiile pe termen scurt”, a precizat Florin Cîţu la sediul PNL.
Şeful Executivului a subliniat că majoritatea cazurilor noi de COVID, „peste 99%”, sunt reprezentate de „persoane nevaccinate” şi, ca atare, soluţia o reprezintă vaccinarea.
Fiind întrebat dacă sistemul de sănătate va face faţă acestui nou val de infectări cu COVID, el a răspuns: „Vom face faţă, am făcut faţă şi în trecut, vom face faţă. Sistemul de sănătate va face faţă”.
„E adevărat că nu a pornit cum trebuia, din punctul meu de vedere, nu cred că valul patru a fost pregătit cum trebuia, dar acum, de când noul ministru Cseke Attila a preluat, lucrurile merg mai bine şi veţi vedea că facem faţă”, a susţinut premierul.
Întrebat dacă, în opinia sa, a existat o campanie de informare suficient de bine pusă la punct, astfel încât oamenii să fie convinşi să se vaccineze, şi nu a fost una inexistentă, Cîţu a replicat: „Cum să fie inexistentă?! Campania de informare a fost peste tot, la toate televiziunile, am făcut şi un videoclip în care i-am informat pe oameni”.
„Deci, am făcut… am vorbit cu cultele de două ori, am fost prezenţi în mai multe zone din ţară, au fost caravane făcute în rural, a fost campania ‘Oraşul vaccinează satul’, mai multe campanii la televizor, au fost campanii făcute din sectorul privat”, a completat el.
Premierul a susţinut că o problemă pentru care românii nu vor să se vaccineze ţine de „campaniile antivaccinare care sunt făcute de ani de zile”.